Γονιμότητα και καρκίνος μαστού: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις


Ένα συχνό πρόβλημα στις νεότερες γυναίκες με καρκίνο μαστού, και όσο η ηλικία που τεκνοποιούν το πρώτο παιδί μεγαλώνει, είναι η διατήρηση της γονιμότητας μετά τη θεραπεία, ιδιαίτερα αν αυτές οι γυναίκες δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμα. Παραθέτουμε μερικές συχνές ερωτήσεις και προσπάθούμε να απαντήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Θα σταματήσει η περίοδός μου με τη χημειοθεραπεία;
Η χημειοθεραπεία είναι τοξική για την ωοθηκική λειτουργία και ένα ποσοστό περίπου 20 % των γυναικών αποκτά μόνιμη βλάβη μετά το πέρας των θεραπείων (αμμηνόρροια – απουσία περιόδου). Επειδή τα διάφορα χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν και διαφορετική επίδραση στην ωοθηκική λειτουργία θα πρέπει να ρωτήσετε τον ογκολόγο σας γαι την επίδραση του κάθε φαρμάκου.
Πως μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου σε περίπτωση που χρειαστώ χημειοθεραπεία;
Αυτό γίνεται με διατήρηση κατεψυγμένων ωαρίων, γονιμοποιημένων ωαρίων και ωοθηκικού ιστού . Η διατήρηση κατεψυγμένων ωαρίων έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης. Οπωσδήποτε όμως, η συμβουλή ενος εξειδικευμένου γυναικολόγου κρίνεται επιτακτική στην αντιμετώπιση και χειρισμό τόσο ευαίσθητων ζητημάτων.
Λαμβάνω ταμοξιφαίνη. Μπορώ να μείνω έγκυος;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική και είναι όχι. Η ταμοξιφαίνη προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο και επομένως οι γυναίκες δεν πρέπει να συλλάβουν όσο τη λαμβάνουν. Στην παρούσα φάση υπάρχουν μελέτες που ερευνούν κατά πόσο είναι ασφαλής από ογκολογική άποψη η διακοπή για ένα χρονικό διάστημα στη λήψη του φαρμάκου με σκοπό την εγκυμοσύνη και τεκνοποίηση και η συνέχιση της λήψης της θεραπείας μετά την γέννηση. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή.
 
Ποια είναι η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα με καρκίνο μαστού;
Η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή και υπολογίζεται γύρω στο 10 % περίπου. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένες γενετικές βλάβες στο έμβρυο μετά από τη θεραπεία. Η γυναίκα ομως που έχει λάβει χημειοθεραπεία έχει αυξημένη πιθανότητα για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά καθώς θεωρείται κύηση υψηλού κινδύνου.
Πόσο θα πρέπει να περιμένει μια γυναίκα μετά από θεραπεία για καρκίνο μαστού για να μείνει έγκυος;
Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το πόσο (και αν) πρέπει να καθυστερήσει μια γυναικα την εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο μαστού. Εντούτοις, ενα κοινά αποδεκτό χρονικό διάστημα είναι τα 2 με 3 χρόνια για να μειωθεί όσο γίνεται η πιθανότητα που μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει υποτροπή της νόσου. Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι – οι συχνότεροι σε αυτή την ομάδα των ασθενών- συνήθως υποτροπιάζουν στα 3 χρόνια (αν υποτροπιάσουν), ενώ οι ορμονοευαίσθητοι όγκοι αργότερα (περίπου στα 7 χρόνια). Απαιτείται λοιπόν εξατομίκευση των περιπτώσεων και συζήτηση με τον ογκολόγο.
*Νίκος Κατσιάκης, γενικός χειρουργός - χειρουργός μαστού στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ Θεραπευτήριο Πάτρας

Σχόλια