Μύθοι και πραγματικότητα για τον καρκίνο του μαστού


1) Οι άντρες δεν εμφανίζουν καρκίνο του μαστού
Οι άντρες ασφαλώς και εμφανίζουν καρκίνο στον μαστό τους, αν και σπάνια. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου 1 καρκίνος σε άντρα για κάθε 200 γυναικείους. Αν έχετε στην ευρύτερη οικογένειά σας ιστορικό καρκίνου μαστού σε άντρα συγγενή τότε ίσως είστε και σεις σε αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γενετιστή για την επιλογές που έχετε.
2) Επειδή το επιβαρυμένο μου ιστορικό είναι από την πλευρά του πατέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχώ.
Επειδή έχετε τα μισά σας γονίδια από τον πατέρα σας έχετε ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να κληρονομίσετε ένα επιβαρυντικο γονίδιο είτε από την πλευρά του πατέρα σας είτε από τη μητέρα σας. Και οι δύο πλευρές λοιπόν ειναι εξίσου σημαντικές.
3) Υπάρχει ιστορικό καρκίνο του μαστού στην οικογένειά μου επομένως σχεδόν βέβαια θα νοσήσω και γω.
Οι περισσότεροι καρκίνοι μαστού (70 %) συμβαίνουν σε γυναίκες χωρίς ιδιαίτερα επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό. Ο καρκίνος μαστού συνήθως εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτές τις ηλικίες συχνά δεν ανήκει στον κληρονομούμενο καρκίνο, δεν μεταφέρεται δηλαδή στην επόμενη γενιά. Αν όμως στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχουν δύο άτομα που νόσησαν έστω και μετά την εμμηνόπαυση ή αν η νόσος εμφανίστηκε σε νεότερο προεμμηνοπαυσιακό άτομο τότε ο κίνδυνός σας μπορει να είναι αυξημένος και να χρειάζεστε διαφορετικό πρωτόκολλο παρακολούθησης και ελέγχου. Ο γενικός κανόνας λέει πως όσο πιο απομακρυσμένος ο συγγενής (μητέρα vs γιαγιά vs θεία) τόσο μικρότερος ο κίνδυνος.
4) Αν εμφανίσω καρκίνο μαστού θα υποβληθώ σε μαστεκτομή
Όχι απαραίτητα. Οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μαστεκτομή (75 %). Το στάδιο της νόσου, το προσωπικό σας ιστορικό αλλά και η δική σας προτίμηση θα καθορίσουν το είδος της επέμβασης.  Στις μέρες μας οι περισσότεροι καρκίνοι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ογκεκτομή και οι μελέτες έχουν αποδείξει πως η επιβίωση των ασθενών με πρώιμο καρκίνο είναι ίδια είτε επιλέξουν τη μαστεκτομή είτε την ογκεκτομή.
5) Αν εμφανίσω καρκίνο μαστού θα χρειαστώ και χημειοθεραπεία
Δεν είναι απαραίτητο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και συχνά δύο γυναίκες με το ίδιο στάδιο νόσου μπορεί να υποβληθούν σε εντελώς διαφορετική θεραπεία.
6) Δεν πονάω άρα δεν έχω καρκίνο μαστού.
Ο καρκίνος αυτος, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν εμφανίζεται με πόνο στο μαστό, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις.
7) Κάθε ογκίδιο στο μαστό είναι καρκίνος
Τα περισσότερα ογκίδια κατά την αυτοεξέταση των γυναικών δεν είναι καρκίνος. Θα πρέπει, όμως, κάθε γυναικα που ψηλάφησε κάτι να συμβουλευτεί τον ειδικό γιατρό της.
8) Εμφάνισα καρκίνο μαστού, επομένως θα τον εμφανίσουν και τα παιδιά μου.
Αν είστε στην εμμηνόπαυση και νοσήσατε και το κληρονομικό σας ιστορικό είναι αρνητικό τότε η πιθανότητα να έχετε δώσει ένα κακό γονίδιο στα παιδία σας είναι χαμηλή.  Αν εμφανίσατε την κακοήθεια πριν τη διακοπή της περιόδου σας τότε, και ανάλογα τον τύπο του καρκίνου, η πιθανότητα να μεταφέρατε ένα κακό γονίδιο στα παιδιά σας είναι μεγαλύτερη. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό γενετιστή.
9) Πρόκειται να υποβληθώ σε ακτινοθεραπεία (<<ακτινοβολίες>>) και θα μου πέσουν τα μαλλιά.
Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή του μαστού δεν προκαλεί απώλεια των μαλλιών. Προκαλεί όμως τοπικά ερεθισμό του δέρματος με σκλήρυνση και πάχυνσή του καθώς και αίσθημα γενικευμένης κόπωσης.
10) Έχω ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή ενδομητρίου και επομένως είμαι σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας ή ενδομητρίου δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Ο καρκινος ωοθηκών όμως συνδέεται. Θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι καρκίνο εμφάνισε η συγγενής σας για να δούμε αν συνδέεται με το μαστό σας.

Σχόλια