Ολοένα περισσότερες γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο του μαστού ζητούν να τους αφαιρεθούν προληπτικά και οι δύο μαστοί, παρότι συνήθως δεν υπάρχει ιατρικός λόγος γι’ αυτό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στην μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 1.447 Αμερικανίδες, μέσης ηλικίας 59 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Το 8% είχαν κάνει διπλή μαστεκτομή, ενώ το συνολικώς 18% είπαν πως είχαν σκεφτεί πολύ σοβαρά να κάνουν την ριζική αυτή διπλή επέμβαση.
Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σε σχεδόν επτά στις δέκα περιπτώσεις οι γυναίκες δεν ήταν φορείς γονιδίων που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού ούτε είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου και συνεπώς δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση καρκίνου και στον άλλο μαστό.
Επιπλέον, οι περισσότερες δεν χρειαζόταν καν να κάνουν μαστεκτομή, αφού πληρούσαν όλα τα κριτήρια για να υποβληθούν σε ογκεκτομή, δηλαδή σε αφαίρεση του όγκου και διαφύλαξη του μαστού.
Παρ’ ότι όμως δεν είχαν κανέναν ιατρικό λόγο για μαστεκτομή, όχι μόνο προχώρησαν σε αυτήν αλλά απαίτησαν να αφαιρεθούν και οι δύο μαστοί τους.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Χώλυ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής και το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, δήλωσε πως το να υποβάλλεται μια γυναίκα δίχως λόγο σε τόσο μεγάλες εγχειρήσεις δεν είναι λογικό.
«Η κύρια ανησυχία των γυναικών ήταν ο κίνδυνος υποτροπής και γι’ αυτό διάλεξαν την αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή», είπε. «Αυτό όμως δεν είναι λογικό, διότι η αφαίρεση του υγιούς μαστού δεν μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής στον άρρωστο μαστό.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Surgery», έδειξε ακόμα ότι μόλις το 10% των ασθενών που συμμετείχαν είχαν επικίνδυνο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και ήταν φορείς των υπαίτιων γονιδίων BRCA1 ή BRCA2.
Η διπλή μαστεκτομή είναι μία μεγάλη εγχείρηση που σχετίζεται με περισσότερες επιπλοκές και πιο δύσκολη ανάρρωση απ’ ό,τι η ογκεκτομή ή η μονή μαστεκτομή, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Απαιτεί, εξάλλου, νέα εγχείρηση για να αποκατασταθούν οι μαστοί.
Επειδή, δε, μετά την επέμβαση πολλές ασθενείς χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία), οι θεραπείες αυτές μπορεί να καθυστερήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού η ανάρρωση από την διπλή μαστεκτομή είναι πιο δύσκολη.
Πηγή: ygeia.tanea.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου