6 λόγοι για να γελάς τουλάχιστον 100 φορές κάθε μέρα





«Ένα πρωινό μέσα στο τρένο: πρόσωπα νυσταγμένα, κουρασμένα,σοβαρά. Ένας μεσήλικος κύριος διαβάζει εφημερίδα, ένας άλλος ψευτοκοιμάται, μια γυναίκα με μπλε φόρεμα φαίνεται χαμένη στις σκέψεις της, όπως και ο διπλανός της και ο μπροστινός της. Ένας άντρας γύρω στα τριάντα μιλάει εκνευρισμένος στο τηλέφωνο και μια νεαρή κοπέλα, μάλλον φοιτήτρια, διαβάζει ένα παχύ βιβλίο,οικονομική θεωρία ή κάτι αντίστοιχο, νομίζω. Στην επόμενη στάση οι πρώτοι επιβάτες που εισέρχονται τρέχουν να προλάβουν την τελευταία άδεια θέση.Ακούγεται ένα «μην σπρώχνετε» και κάποια επιφωνήματα ανυπομονησίας. Ακούγεται το σφύριγμα που προειδοποιεί ότι οι πόρτες θα κλείσουν καθώς και το τελικό σφάλισμά τους. Ακούγεται ο ήχος του τρένου καθώς κυλάει πάνω στις ράγες αλλά και ο απόηχος από τα ακουστικά της διπλανής κοπέλας, η οποία μάλλον έχει τη μουσική στο τέρμα. Ήχοι καθημερινοί, τόσο συνηθισμένοι, που σπάνια τους δίνεις σημασία. Κι όμως σήμερα τη μονοτονία τους αναστατώνει ένας άλλος ήχος, όχι τόσο επειδή είναι ασυνήθιστος, αλλά επειδή κάθε φορά που ακούγεται, χαρακτηρίζεται από μια δύναμη πρωτόγνωρη: να σου μεταδώσει τη διάθεσή του. Είναι ήχος χαρωπός,δυναμικός, ξεσηκωτικός, γεμάτος ζωτικότητα.

Έρχεται από το βάθος του βαγονιού και ανήκει σε ένα νεαρό κορίτσι. Γελάει δυνατά, με ένταση και πάθος πρωτόγνωρα για τα νυσταγμένα πρωινά του τρένου. Ο φίλος της την κρατά από το χέρι και αρχίζει να γελάει μαζί της,αν και το γέλιο του είναι σαφώς πιο αθόρυβο. Το σπαρταριστό γέλιο του κοριτσιού με κάνει να χαμογελάσω, ξυπνάει τον κύριο που ψευτοκοιμόταν (δε φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτό) και παρακινεί την κυρία με το μπλε φόρεμα που κάθεται απέναντί μου να με κοιτάξει και να μου χαμογελάσει με νόημα. Το γέλιο του κοριτσιού δημιουργεί ένα κύμα επικοινωνίας κι αυθόρμητης ευθυμίας.

Αναρωτιέμαι, πόσες φορές την ημέρα να γελάμε άραγε; Λένε λοιπόν ότι ο μέσος ενήλικος γελάει 20 φορές την ημέρα και το μέσο μικρό παιδί300! Φαίνεται πως η διαδικασία της ενηλικίωσης μάς στερεί από 280 στιγμές γέλιου.

Όμως, όσο περισσότερο γελάμε, τόσο περισσότερα πράγματα κερδίζουμε.

Αν παρατηρήσεις ότι παρασοβάρεψες, θυμήσου ότι:

1. Όταν γελάς, το σώμα σου χαλαρώνει. Συγκεκριμένα το από καρδιάς, έντονο γέλιο χαλαρώνει τους μυς του σώματος και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μας ανακουφίζει από εντάσεις.

2. Το γέλιο αυξάνει την εισπνοή οξυγόνου, διεγείρει την καρδιά,τους πνεύμονες και τους μυς. Επίσης προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, ουσιών που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και δημιουργούν ευφορία.

3. Μακροπρόθεσμα το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και αυξάνοντας τα αντισώματα που όλοι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε μολύνσεις και αρρώστιες.

4. Με το γέλιο τα δυσάρεστα συναισθήματα ανακουφίζονται. Δεν είναι δυνατόν να νιώθεις θλίψη, άγχος ή θυμό, όταν γελάς. Άρα το γέλιο είναι ένα μοναδικό φάρμακο, που βελτιώνει τη διάθεση, απαλύνει το άγχος και προσθέτει ζωτικότητα και ενθουσιασμό στη ζωή σου.

5. Το γέλιο σε αλλάζει με θετικό τρόπο. Όταν γελάμε,νιώθουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία, είμαστε πιο φιλικοί, πιο λαμπεροί και σίγουρα πιο ελκυστικοί. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι στους άνδρες αρέσουν οι γυναίκες, οι οποίες (χαμο)γελούν από καρδιάς.

6. Όταν μοιράζεσαι στιγμές γέλιου με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου, ενδυναμώνεις τον δεσμό μεταξύ σας. Φυσικά το να μοιράζεσαι οποιαδήποτε συναισθήματά σου με τους αγαπημένους σου ανθρώπους σας φέρνει πιο κοντά, αλλά το να μοιράζεσαι στιγμές γέλιου και χιούμορ όχι μόνο χαρίζει χαρά,ζωτικότητα και αντοχή στη σχέση σου, αλλά είναι κι ένας τρόπος για να γιατρέψεις πληγές και διαφωνίες.
Γι’ αυτό άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να γελάσει με την ψυχή του, όσο και όπως θέλει.

Ξέχασε τους περιορισμούς που άθελά σου μπορεί να βάζεις στον εαυτό σου, οι οποίοι σε αποτρέπουν από το να δεις τη φωτεινή, αστεία πλευρά των πραγμάτων.

Ξέχασε τους περιορισμούς που μπορεί να σε αποτρέπουν από το να εκφραστείς γελώντας.

Θυμήσου το παιδί μέσα σου, που είναι γεμάτο ενθουσιασμό,περιέργεια κι ενεργητικότητα.

Θυμήσου πως κι εσύ, όπως όλοι μας, έχεις δικαίωμα στην παιχνιδιάρικη διάθεση, την ανοησία, το αστείο.

Όσο πιο πολύ γέλιο βάζεις στη ζωή σου, τόσο η αμυντικότητα,οι κρίσεις και οι αμφιβολίες θα υποχωρούν.

Χαμογέλασε και θυμήσου ότι τα θετικά κύματα είναι μεταδοτικά.

Τέλος, όταν ακούς γέλιο, τρέξε πάντα προς την κατεύθυνσή του! Ίσως είναι μια ευκαιρία και για σένα να γελάσεις, να γνωρίσεις ανθρώπους καλύτερα, να μοιραστείς συναισθήματα».



Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner



Σχόλια