Ο τουρισμός είναι η «βιομηχανία» που συντηρεί χιλιάδες Έλληνες και αναμένεται να συμβάλλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Μέχρι όμως να γίνει αισθητή η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη, πολλοί νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και όσοι μένουν, συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να σερβίρουν καφέ στην Πλάκα, κερδίζοντας 500 ευρώ το μήνα που τους βοηθούν να μείνουν εκτός της στρατιάς των ανέργων οι οποίοι και αυξάνονται συνεχώς, αναφέρει στο βασικό άρθρο της ιστοσελίδας του, το Bloomberg.
Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα απτά στοιχεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι τουρίστες που καταφθάνουν με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια στην Αθήνα, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η ευφορία δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή από πολλούς πολίτες που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των απολαβών τους και ζουν με το φόβο της ανεργίας.
Θέλοντας να δώσει το στίγμα της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, η ανταποκρίτρια του Bloomberg, Μαρία Πετράκη, μίλησε με την 28χρονη σερβιτόρα Ολυμπία Αγγελη, η οποία είδε τις απολαβές της να μειώνονται όπως λέει κατά το ήμισυ μέσα σε τρία χρόνια. Η ίδια δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στις τουριστικές σπουδές της, πάντως προς το παρόν δεν έχει το περιθώριο να χάσει έστω και τα 500 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο επιβιώνει και ταυτόχρονα συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της.
«Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης για να τους συντηρήσουν οι γονείς τους. Αλλά εγώ είμαι μοναχοπαίδι και ποτέ δεν έφυγα από το σπίτι. Συντηρώ τους γονείς μου, τους βοηθώ να πληρώσουν το ενοίκιο, τους φροντίζω» λέει η Ολυμπία.
Η 28χρονη δηλώνει ότι συνεχίζει να δουλεύει ως σερβιτόρα, για να μην αναγκαστεί να μεταναστεύσει όπως η φίλη της, που πριν από δυο χρόνια έφυγε για την Βρετανία: «Εγκατέλειψε τις σπουδές της εδώ. Το μόνο που έβλεπε ήταν σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι».
Η Ολυμπία δεν ακολούθησε σπουδές ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως λέει η ιστορία δεν... γεμίζει την κατσαρόλα. Προτίμησε τις τουριστικές σπουδές και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω κρίσης, την στιγμή που οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.
Άλλωστε ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας, έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που έχουν κάποια δουλειά, επισημαίνεται στο άρθρο.
«Η Ελλάδα έχει την αγία τριάδα των κρίσεων» λέει ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος στην επενδυτική εταιρεία SteppenWolf Capital LLC με έδρα την Ελβετία. «Έχει κρίση δημοσίου χρέους, τραπεζική κρίση, πολιτικο-πολιτισμική κρίση. Έχει γίνει ο φάρος της Ευρώπης (που προειδοποιεί): μείνετε μακριά από αυτή την περιοχή» υποστηρίζει ο Α. Κούτρας.
Ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, το ελληνικό χρέος που προβλέπεται να εκτοξευτεί στο 175% σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου. «Δεν βλέπω κάποια αλλαγή σε αυτό το υπέρογκο χρέος. Μια ολόκληρη γενιά το μόνο που θα γνωρίσει είναι αυτό: χρέος» λέει ο Μπρους Στάουτ, μάνατζερ στο Murray International Trust.
Πάντως η Ολυμπία ελπίζει ότι θα τελειώσει τις σπουδές της και ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει την δική της επιχείρηση ή τουλάχιστον ότι θα μπορέσει να αναλάβει διοικητική θέση σε κάποια άλλη επιχείρηση.
«Δεν είναι απόλυτο σκοτάδι. Ίσως έρχεται το ξημέρωμα. Αλλά είναι ακόμη μακριά. Αργεί πολύ» σημειώνει.
Πηγή: ethnos.gr
Πρωτότυπες φωτογραφίες: Kostas Tsironis-Angelos Tzortzinis/Bloomberg
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου