Απειλητικό μήνυμα από τον Βλαστό σε επιχειρηματία της Πελοποννήσου λίγο μετά την αποτυχημένη απόδραση
Αναφορές στον Ριζάι όταν κρυβόταν σε σπίτια στο Αίγιο και στην Κορινθία
Λόγω του αποψινού, τη γλίτωσες προς το παρόν! Όμως όχι για πολύ...»: Η φράση αυτή στάλθηκε στο κινητό τηλέφωνο ενός επιχειρηματία της Πελοποννήσου το βράδυ της Κυριακής. Είναι ενδεικτική των φόβων που έχει η ΕΛ.ΑΣ. για δράσεις αντεκδίκησης και συνεχείς εγκληματικές επιθέσεις τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει η απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων πριν από τρεις ημέρες.
Όπως αναφέρει το vima.gr, για το απειλητικό αυτό μήνυμα σε βάρος ενός ατόμου που θεωρείται ότι «έχει βλάψει τα συμφέροντα του Βλαστού» έχει ήδη ενημερωθεί περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση και αποτελεί δείγμα των προθέσεων του ποινικού και των συνεργατών του όταν βρεθούν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., «ο Παναγιώτης Βλαστός είχε πιθανόν αρχικό σχέδιο φυγής για την Αλβανία και επανόδου στην Ελλάδα μετά από ορισμένους μήνες για να συνεχίσει την εγκληματική του δραστηριότητα. Εκτιμούμε ότι ύστερα από ένα μικρό στάδιο αναμονής θα οργάνωνε απαγωγές επιχειρηματιών, ληστείες τραπεζών αλλά και ομάδες εκβιαστών, όπως αυτές που κατηύθυνε -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- μέσα από τις φυλακές. Παράλληλα ελλόχευε ο κίνδυνος να προχωρήσει σε ένα νέο κύκλο αντεκδικητικών δολοφονικών ενεργειών και "συμβολαίων θανάτου". Εδώ δεν μπορούσαμε να τον ελέγξουμε μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα που κρατείτο. Σκεφθείτε να ήταν ελεύθερος. Μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο για την ΕΛ.ΑΣ.»
Ένα οπλοστάσιο στο κελί του Βλαστού
Οι αξιωματικοί υπενθυμίζουν την περίπτωση του εντοπισμού δύο χειροβομβίδων, ενός πιστολιού Μπράουνινγκ και μεγάλου αριθμού σφαιρών στο κελί του Π. Βλαστού στον Κορυδαλλό στις 30 Ιουνίου 1999. Τότε είχε παραμείνει άγνωστο ποιοί και πώς είχαν εισαγάγει αυτό το οπλοστάσιο στο κελί του Βλαστού.
Ακόμη αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι σε περιόδους που ο Βλαστός ήταν ελεύθερος, είχε διαπράξει ανθρωποκτονίες και είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν έμπορο μοτοσικλετών στην Κόρινθο. Όταν τον Ιούνιο του 1998 είχε συλληφθεί στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα από ομάδες αστυνομικών, είχαν βρεθεί πάνω του μία χειροβομβίδα και ένα πιστόλι Μάγκνουμ.
Οι διασυνδέσεις στις φυλακές
Επιπλέον οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι «στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, σε τρεις ανθρωποκτονίες αλλά και σε δύο μεγάλες υποθέσεις εκβιάσεων καταστηματαρχών είχε διαπιστωθεί ότι ο Βλαστός έχει μια εντυπωσιακή δυνατότητα να αποκτά διασυνδέσεις με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, να προμηθεύεται κινητά τελευταίας τεχνολογίας και να κατευθύνει πολυμελή κυκλώματα μέσα από τις φυλακές. Επιπλέον μπορούσε να στρατολογεί και να ενεργοποιεί σε "συμβόλαια θανάτου" ή απαγωγές συγκρατουμένων του σε διάφορες φυλακές της χώρας. Οι ποινικοί αποφυλακίζονταν και στη συνέχεια δούλευαν για τον Βλαστό χωρίς εμείς να έχουμε αντιληφθεί αυτήν την εγκληματική συνεργασία που ξεκινά μέσα από τις φυλακές. Επί σειρά ετών η ΕΥΠ αντλεί στοιχεία από υποκλοπές συνομιλιών του Βλαστού, χωρίς όμως τις περισσότερες φορές να έχει αποτρέψει τα σχέδιά του».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ακόμη τι είχε ακολουθήσει των δύο αποδράσεων με ελικόπτερο των ποινικών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2006 και το 2009. Ο Ριζάι φιλοξενήθηκε σε σπίτια συγγενών ενός επιχειρηματία στο Αίγιο και στο Πάσσιο Κορινθίας. Η πρόταση του εισαγγελέα στη δικαστική διαδικασία που είχε ακολουθήσει είναι χαρακτηριστική για τις ενέργειες των δραπετών μεγαλοποινικών:
«Ο Ριζάι καθόταν την ημέρα στο σαλόνι. Το βράδυ κοιμόταν στο πλυσταριό. Με τον παραμικρό θόρυβο έπιανε στο χέρι του μια χειροβομβίδα. Έδινε σε αυτούς που τον φιλοξενούσαν 100 ευρώ τη φορά για να του αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα, χωρίς να παίρνει ρέστα. Μοίραζε χρήματα απλόχερα. Και αυτοί του συμπεριφέρονταν σαν να πρόκειται για έναν "ιππότη των ορέων", για έναν φυγάδα, προστάτη των φτωχών και των ταπεινών».
Όμως λίγες εβδομάδες αργότερα ο Ριζάι φέρεται να ανέλαβε συμβόλαιο θανάτου και στις 26 Αυγούστου 2006 σκότωσε εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο έπειτα από εντολή άλλου επιχειρηματία. Η Ασφάλεια Αττικής είχε και τότε προχωρήσει σε υποκλοπές με τη χρήση φορητής συσκευής της ΕΥΠ. Τότε είχε προκύψει ότι ο αλβανός κακοποιός σχεδίαζε να κάνει πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται.
Επιπλέον ο Β. Παλαιοκώστας κατά τη φυγή του διαπιστώθηκε ότι είχε συνεργασθεί με αντεξουσιαστές στην αποστολή του δέματος βόμβας που σκότωσε το καλοκαίρι του 2010 τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ακόμη φέρεται να έχει συνεργασθεί με αλβανούς σε ληστείες...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου