Makedonia Palace: Το Παρελθόν και το Μέλλον


Είναι το ξενοδοχείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης, με την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, αλλά και το βουνό της πόλης, τον Χορτιάτη, σε τοποθεσία που επέλεξε πριν από περίπου 60 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ξενοδοχείο που φέρει την "πιστοποίηση" ότι φιλοξένησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ρίτα Χέιγουρθ, Πίτερ Ο’ Τουλ, Κατρίν Ντενέβ, Σερ Άλεκ Γκίνες. Σερ Πίτερ Ουστίνοφ, Άντονι Κουίν, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ρόμπερτ Πλαντ, Κόλιν Φάρελ είναι μόνον κάποια από τα εκατοντάδες ονόματα εκπροσώπων του πολιτισμού που διέμειναν στο "Makedonia Palace".
Η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου της πόλης από τη θεμελίωσή του έως την πρόσφατη ανακαίνισή του προβάλλεται σε μία ειδική πολυτελή έκδοση, με τίτλο "Makedonia Palace: Το Παρελθόν και το Μέλλον" που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
"Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την εποχή που πάρθηκε η απόφαση να αποκτήσει η πόλη ένα σύγχρονο, πέντε αστέρων ξενοδοχείο", τόνισε ο επιμελητής του λευκώματος, δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής της εφημερίδας "Έθνος", Τραϊανός Χατζηδημητρίου, κάνοντας αναδρομή στα χρόνια ανέγερσης του "Makedonia Palace".


"Μετά τον πόλεμο δεν υπήρχε ένα ξενοδοχείο που να τόνιζε την πόλη και τον ρόλο της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να φτιαχτεί ένα ξενοδοχείο στην πόλη που να είναι σύγχρονο. Το 1957-1958 είχαν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις και λίγο αργότερα το 1960 ξεκίνησε η επιχωμάτωση της παραλίας. Τη θέση του "Makedonia Palace" επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής" σημείωσε.


    Στο λεύκωμα για την επιλογή του χώρου ανέγερσης του ξενοδοχείου ο δημοσιογράφος και αυτόπτης μάρτυρας Ν.Ι.Μέρτζος θυμάται: "....Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, να μην γίνει εκεί, να γίνει παραπέρα, που να γίνει, παιζόταν η "κολοκυθιά" έτσι συχνά χάνονται μεγάλα έργα. "Πάμι ικεί" λέει ένα πρωί ο Καραμανλής με τη σερραϊκή προφορά του. Τον ακολουθούν με τη χαρτούρα τους δεκάδες υπουργοί, τεχνικοί, αρμόδιοι κτλ. Είχε και λάσπες, όποτε ξαφνικά σταματά: "Ιδώ" λέει. Οι ειδικοί πάνε να του εξηγήσουν. "Ιδώ" εκείνος. Έτσι κτίσθηκε το "Makedonia Palace"".


Ο εργολάβος και ο ο πρώτος διαχειριστής του ξενοδοχείου, Ιωάννης Αλεξίου, είχε επιλέξει άλλη θέση, εκεί που ήταν το Ωδείο της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, η πρωθυπουργική απόφαση για τη θέση του ξενοδοχείου πέρα από τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, σήμαινε και ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γινόταν μέσω της συνδρομής ή συνεργασίας ενός κρατικού φορέα. Ως τέτοιος επιλέχθηκε το Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού, OTE - ΤΑΠ ΟΤΕ.


Στο βιβλίο παρατίθεται αλληλογραφία για τα ονόματα που πρότεινε το Ταμείο για το νέο ξενοδοχείο: "Λευκός Πύργος", ή "Πέλλα". Τελικά υπήρξε κυβερνητική αντίδραση, υπόμνημα ότι το ξενοδοχείο για λόγους "εθνικής σκοπιμότητας" θα ονομάζεται "Μακεδονία Παλλάς" και έτσι βαφτίστηκε.
"Υπάρχει πλούσιο υλικό σε αυτό το βιβλίο, μας βοήθησαν πολλοί φορείς της πόλης (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ΣΒΒΕ, ΕΒΕΘ, Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, ΚΘΒΕ, αναζητήσαμε αρχεία, μίλησα με πολλούς εργαζόμενους του ξενοδοχείου. Τους ευχαριστούμε όλους" είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το "Μακεδονία Παλλάς", ήταν ο "Καλατράβα" της εποχής του με αρχιτεκτονικό γραφείο με 40 καταστήματα σε τέσσερις ηπείρους εκείνη την εποχή. Από το αρχείο του, το οποίο διαχειρίζεται το Μουσείο Μπενάκη, συλλέχθηκαν αρκετά στοιχεία για το ξενοδοχείο.


Στο βιβλίο έχουν συμπεριληφθεί 100 ονόματα διάσημων από τους εκατοντάδες που έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο, φωτογραφίες τους από στιγμιότυπα της διαμονής τους στην πόλη και ευχαριστήρια σημειώματα προς το προσωπικό του ξενοδοχείου, είπε ο επιμελητής του λευκώματος, σημειώνοντας ότι εκπρόσωποι του πολιτισμού, οι οποίοι έρχονταν την περίοδο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έμεναν στο "Makedonia Palace.
Γύρω από το ξενοδοχείο διοργανώθηκαν και μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις.
Η πρώτη ήταν το 1974, όταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφανίστηκε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, μετά από μία κρίσιμη περίοδο, την πτώση της χούντας και την κυπριακή τραγωδία. Λέγεται ότι ήταν από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις που έγιναν στην πόλη.


Η ιστορία άρχισε με ένα "ρουσφέτι", την ώρα που ο Καραμανλής έμπαινε στο ξενοδοχείο τον σταμάτησε μία κυρία, έτρεξε η ασφάλειά του, ο Καραμανλής τη ρώτησε τι ήθελε, εκείνη του ζήτησε να γίνει δεκτός ο γιος της, που ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες σε ένα ίδρυμα. Ο Καραμανλής το ανέθεσε στον Ράλλη που ήταν υπουργός και του είπε "αύριο να μου δώσεις αναφορά" τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.
"Ξεκίνησε με μία καλή πράξη το "Makedonia Palace και αυτό το συνέχισε ως φιλοσοφία απέναντι στους πελάτες του" υπογράμμισε αναφέροντας ένα παράδειγμα:
"Ο Ιωάννης Αλεξίου στις σουίτες του ξενοδοχείου είχε χρυσά μαχαιροπίρουνα. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, διέμεινε στο ξενοδοχείο ένας Εγγλέζος ευγενής, ο οποίος αποφάσισε να "πάρει" μαζί του ένα σετ μαχαιροπίρουνα μαζί του όταν έφυγε. Οι τελωνειακοί στο αεροδρόμιο τον έπιασαν, είδαν το μονόγραμμα του "Makedonia Palace" και κάλεσαν τον διευθυντή του ξενοδοχείου. Όταν ο διευθυντής του "Makedonia Palace" πήγε στο αεροδρόμιο είπε: "εμείς το κάναμε δώρο" και έτσι έφυγε ο πελάτης του ξενοδοχείου παίρνοντας μαζί του το σετ.


"Μου άρεσε η αρχή του βιβλίου με αναφορά στη Θεσσαλονίκη και τίτλο "Μία πόλη για ταξιδιώτες". Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι, ένα πέρασμα και αυτός ο τίτλος της αξίζει και αναβιώνει τα τελευταία χρόνια με αυξητικούς ρυθμούς και τάσεις" τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. "Μου άρεσε η αντιπαραβολή με το "Μεντιτερανέ", το οποίο βρισκόταν στην παλιά παραλία και συμβόλιζε έναν κόσμο που έφευγε, ενώ το "Μακεδονία Παλλάς" στη νέα παραλία, με τη αρχιτεκτονική του, εξέπεμπε τη νέα δυναμική της πόλης" σημείωσε.  


"Είναι εντυπωσιακά τα ονόματα των ξενοδόχων που έχουν εμπλακεί στο Makedonia Palace. Αλεξίου, Δασκαλαντωνάκης, Ανδρεάδης, Σμπώκος, ονόματα με μεγάλη ιστορία στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα, που συνέχεια αναπτύσσονται και είναι ξενοδόχοι, τους οποίους με χαρά θα ξαναβλέπαμε να εμπλέκονται και να έχουν ανάμειξη στην τουριστική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης" ανέφερε.  Ο κ. Πέγκας, είπε, ακόμη ότι δεν είναι σίγουρος ότι η σχέση του ξενοδοχείου με την πολιτική ήταν πάντα θετική. "Νομίζω ότι οι πολιτικοί αντλούσαν και αντλούν από τη λάμψη του "Makedonia Palace" και όχι το ξενοδοχείο" παρατήρησε.


Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου, από τον όμιλο Ιβάν Σαββίδη, που σηματοδότησε μία νέα περίοδο επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης. "Γράφεται στο βιβλίο ότι η εξέλιξη του ξενοδοχείου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Είναι η ναυαρχίδα των ξενοδοχείων και όταν ξεκίνησε η ανακαίνιση, αποτέλεσε αφορμή σαν ντόμινο να αρχίσουν τα άλλα ξενοδοχεία να κάνουν ανακαινίσεις και να έχουμε σταδιακά ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που έχει εξελίξει το 15% -20% των τουριστικών της δυνατοτήτων" υπογράμμισε.


Ο γενικός διευθυντής του "Makedonia Palace", Αλκιβιάδης Σωτηρίου, τόνισε ότι συνδέεται με ένα κομμάτι του παρελθόντος του ξενοδοχείου, επασυνδέθηκε τώρα στο παρόν και ευχήθηκε το ξενοδοχείο να έχει λαμπρό μέλλον. "Το ξενοδοχείο έχει αμφίδρομη σχέση με τη Θεσσαλονίκη, η πόλη διαφημίζεται μέσα από το ξενοδοχείο και το ξενοδοχείο βοηθά την πόλη να αποκτήσει την εξωστρέφεια που χρειάζεται" σημείωσε.

Σχόλια