6,7 εκατ. δολάρια για το Μπλε Φαρνέζε


To διαμάντι Μπλε Φαρνέζε, το οποίο επί 300 χρόνια περνούσε από γενιά σε γενιά στις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γενεύη αντί 6,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,7 εκατομ. δολαρίων) από τον οίκο Sotheby's.

Οι εκτιμητές του οίκου δημοπρασιών υπολόγιζαν την τιμή του μεταξύ 3,5 και 5 εκατομμυρίων.

Η σκούρα γκριζομπλέ πολύτιμη πέτρα 6,16 καρατίων που εξορύχτηκε από το αδαμαντωρυχείο Golconda της Ινδίας περιήλθε πρώτα στην κατοχή της Ελισάβετ Φαρνέζε (1692-1766), κόρης του Δούκα της Πάρμας, το 1715, μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Ε' της Ισπανίας.

Το διαμάντι κληροδοτήθηκε σε περισσότερες από επτά γενιές καθώς οι απόγονοι της Ελισάβετ και του Φίλιππου παντρεύονταν με μέλη άλλων οικογενειών της Ευρώπης και έτσι η ιστορική πολύτιμη πέτρα ταξίδευσε από την Ισπανία στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Αυστρία.

Δύο επίσης κοσμήματα πωλήθηκαν σε ακόμη υψηλότερες τιμές, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών. Ένα μονόπετρο δακτυλίδι με οβάλ διαμάντι βάρους 50,39 καρατίων πωλήθηκε αντί 8,1 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ενώ ένα διαμάντι κομμένο στρογγυλό μπριγιάν βάρους 51,71 καρατίων πωλήθηκε αντί 9,26 εκατομ. φράγκων.

Σχόλια