Οι κατάσκοποι που γύρισαν από το... σινεμά


Κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί από αρχεία, αλλά και από έρευνες, πολλές υποθέσεις κατασκοπείας, σκοτεινών συνωμοσιών με πράκτορες και όλα αυτά που συνθέτουν ένα ολόκληρο κόσμο που δρα εν αγνοία των πολιτών, πολλές φορές και εν αγνοία των κυβερνήσεων, ενώ μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερες ιστορίες που έχουν μείνει στην αφάνεια ή γνωρίζουν ελάχιστοι.



Οι ιστορίες κατασκοπίας και συνομωσίας στάθηκαν η αφορμή για να γυριστούν πάμπολλες ταινίες, που ορισμένες φορές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, παρά τις ό,ποιες δραματουργικές αυθαιρεσίες. Άλλωστε κάποιες απ' αυτές είναι γραμμένες από συγγραφείς που είχαν περάσει από την κατασκοπεία, όπως οι φημισμένοι Τζον Λε Καρέ και Γκράχαμ Γκριν. Είναι αυτές οι ταινίες που προσπαθούν να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Είναι αυτές που δείχνουν ότι οι «καλοί» δεν είναι πάντα και τόσο καλοί και το αντίστροφο, αποφεύγουν τους μονοδιάστατους χαρακτήρες, κρατούν σε απόσταση τις προπαγανδιστικές κορώνες και εμβαθύνουν στη μέθη των παιχνιδιών εξουσίας και πλούτου.

Κάθε χρόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλονται μία με δύο ταινίες κατασκοπίας. Στο πέρασμα του χρόνου έχουν προβληθεί πάμπολλες ταινίες με αυτό το θέμα ας σταθούμε σε δέκα από αυτές που θεωρούνται κορυφαίες του είδους.

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

Το αριστούργημα των κατασκοπικών ταινιών, που γύρισε ο μεγάλος σκηνοθέτης Μάρτιν Ριτ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνιστή ίσως τον καλύτερο Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στις αίθουσες το 1966 και προκάλεσε αίσθηση καθώς απομυθοποιούσε πλήρως τις ταινίες με τους «σούπερ» κατασκόπους. Η υπόθεση αφορά έναν Άγγλο μυστικό πράκτορα που βρίσκεται σε δυσμένεια και δέχεται την τελευταία ευκαιρία για να επανέλθει στην ενεργό δράση και να εκδικηθεί έναν ανατολικογερμανό αντίπαλό του, αλλά δεν μπορεί να διανοηθεί την παγίδα που του έχουν στήσει. Ο Ριτ, ένας ιδεολόγος, που βρέθηκε και στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ, αποτύπωσε πιστά το μακιαβελικό κλίμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, εκμεταλλευόμενος το κείμενο του Τζον Λε Καρέ. Μία ταινία που γοητεύει ακόμη και σήμερα και δικαίως είναι ενταγμένη στις κλασικές δημιουργίες της 7ης Τέχνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια