Για να κάνετε τη διαφορά στους χριστουγεννιάτικους μπουφέδες - Νόστιμα και γρήγορα


Προετοιμαστείτε από νωρίς για το Χριστουγεννιάτικο μενού με λαχταριστές συνταγές!

Με σωστή οργάνωση θα ετοιμάσετε εντυπωσιακά πιάτα χωρίς κόπο και δίχως να περάσετε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα.
Προτιμήστε κυρίως κλασσικές γιορτινές γεύσεις που θα εντυπωσιάσουν.

Δείτε γευστικές προτάσεις!


Ορεκτικό με μανιτάρια
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε ψιλές φέτες
12 κ.σ. mayonnaise real Hellmann's (180ml.)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 ml. γάλα φρεσκο, 3,5% λιπαρά
20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
30 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Χρόνος Προετοιμασίας: 22 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
Αριθμός ατόμων: 4

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο και τα καρυκεύουμε με αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι μικρό μαζί με τη μαγιονέζα και το τριμμένο τυρί, το γάλα και τα ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 150-170 C για 10-12 λεπτά.
Πουδράρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παρμεζάνα με κεφαλοτύρι.


Σουφλέ με κιμά και φέτες του τοστ




ΥΛΙΚΑ

18 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

για τον κιμά

600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα
2 καρότα μέτρια καθαρισμένα, τριμμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
4 αβγά
500ml γάλα φρέσκο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζετε τον κιμά μέχρι να γίνει σπυρωτός. Μόλις σκουρύνει, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Σοτάρετε για 6 λεπτά ενώ ανακατεύετε και προσθέτετε και τα καρότα. Αλατοπιπερώνετε και καρυκεύετε με τη πάπρικα. Ρίχνετε το χυμό ντομάτας και αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαγειρευτεί ο κιμάς, να πιει τα ζουμάκια του και να μείνει με το λάδι.

Λαδώνετε το ταψάκι και στρώνετε στον πάτο 6 φέτες από το ψωμί του τοστ. Αδειάζετε πάνω τη μισή ποσότητα από τον κιμά, τον στρώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού και πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία βάζοντας μια δεύτερη στρώση από το ψωμί του τοστ, μετά τον κιμά, μια δόση από τριμμένο κεφαλοτύρι και τέλος τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού.

Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, αλατοπιπερώνετε το μείγμα και το περιχύνετε πάνω από το ψωμί.

Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και αφήνετε το ταψί μια ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC και ψήνετε το φαγητό για 40 – 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία.

Σερβίρετε το σουφλέ ζεστό.


Mac and cheese (μακαρόνια με τυρί)

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου






ΥΛΙΚΑ
  • 1 πακέτο (500 γραμ.) κοφτό μακαρόνι ή κοραλάκι (ζυμαρικό με τρύπα)
  • 2 κ.σ βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή τυρί που λιώνει (της αρεσκείας σας)
  • 1/3 φλ. τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί (ψίχουλα)
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα

  • Για τη γρήγορη μπεσαμέλ χωρίς αυγά

  • 1 ½ λίτρο γάλα (φρέσκο σε θερμ. δωμ.)
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Για την κλασική αμερικάνικη συνταγή mac and cheese, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 6′-7′. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο ή λίγο ελαιολαδο και ανακατεύουμε να λαδωθούν τα μακαρόνια.
      Για τη γρήγορη μπεσαμέλ χωρίς αυγά
      Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει το κορν φλάουρ. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρει βράση και να δέσει ελαφρά.
      Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο επιπλέον. Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να λιώσει.
      Περιχύνουμε τα ζυμαρικά στο ταψί με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
      Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψίχουλα, την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την επιφανεια του mac and cheese.
      Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35′ να ροδίσει η επιφάνεια.
      Σερβίρουμε τα mac and cheese με κουτάλα ζεστά, όσο ακόμα η κρέμα είναι μαστιχωτή και τρεμουλιαστή.



Τυρόπιτα ξεσκέπαστη






ΥΛΙΚΑ

2 κούπες τσαγιού γιαούρτι
4 αυγά
2 κούπες και κάτι αλεύρι που φουσκώνει
1 φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι προαιρετικά
λίγο πιπέρι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
400 γραμ φέτα λιωμένη σε κομμάτια με το χέρι
φρυγανιά τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και το ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά -το γιαούρτι-το κρεμμυδάκι -το αλεύρι -το πιπέρι-το λάδι  και την φέτα .
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός  και τον αδειάζουμε στο ταψάκι.Τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 αέρα για 30 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.


Σούπα βελουτέ με κάστανα



ΥΛΙΚΑ

Για 2-4 άτομα

800 γραμμάρια κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 μέτρια ψιλοκομμένα πράσα
1 κουταλιά θυμάρι
10 κούπες ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, βράζουμε και στη συνέχεια χοντροκόβουμε τα κάστανα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα πράσα και τα μαγειρεύουμε να μαραθούν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κάστανα και το θυμάρι και μαγειρεύουμε ακόμη 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το ζωμό και λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περνάμε τη σούπα από μπλέντερ. Περνάμε τη σούπα από τρυπητό και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και την ξαναζεσταίνουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το μπέικον και το μαγειρεύουμε να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε την σούπα πολύ ζεστή και γαρνίρετε με κομματάκια μπέικον.






χριστουγεννιάτικη μανιταρόσουπα


Υλικά που θα χρειαστείς:
240 γραμ. μανιταριών από διαφορετικά είδη
1 μεσαίο κρεμμύδι
30 γραμ. βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
470 ml νερού με 1 διαλυμένο κύβο ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
120 ml γάλα
Φρέσκο τριμμένο αλάτι και πιπέρι
Πώς θα το φτιάξεις:
1. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι, καθάρισε καλά και κόψε τα μανιτάρια.
2. Τηγάνισε το κρεμμύδι μέσα στο βούτυρο και το λάδι για δύο λεπτά.
3. Πρόσθεσε τα μανιτάρια στο τηγάνι και άφησέ τα όλα μαζί για περίπου τέσσερα λεπτά.
4. Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε καλά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου σβώλοι.
5. Πρόσθεσε μισό μίγμα του ζωμού από κοτόπουλο, ανακάτευε καλά ‘ξύνοντας’ το αλεύρι που έχει μείνει στον πάτο του τηγανιού ώστε να ανέβει προς τα πάνω.
6. Συνέχισε να ανακατεύεις προσθέτοντας το μισό γάλα και μετά πρόσθετε εναλλάξ το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο μίγμα νερού με το ζωμό.
7. Βάλε αρκετό πιπέρι και άφησέ το να σιγοβράζει για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.


Σχόλια