Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά στις 25 Μαρτίου - Συνταγή


Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα;


Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με το ψάρι.


Μπορείς να το ετοιμάσεις με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.


Δείτε την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά.


Συστατικά
4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 φλιτζάνια αλεύρι
30 ml ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
1/2 φλιτζάνι λάδι
4-5 σκελιδες σκόρδο
3 φέτες μουσκεμενο μπαγιάτικο ψωμί
50 γρ κουκουνάρια
3 κ.σ ξύδι
Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)


Τρόπος μαγειρέματος
1. Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψε τα φιλέτα σε κομμάτια και άφησέ τα σε νερό από το βράδυ.
2. Την ώρα που είναι να ετοιμάσεις το φαγητό σου, στράγγιξε τον μπακαλιάρο απότ ο νερό και πέρασέ τον από το αλεύρι.
3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλε το ελαιόλαδο αν κάψει και ψήσε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
4. ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Βάλε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και την ζάχαρη και χτύπησέ τα να πολοτοποιηθούν.
5. Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς το μείγμα σου.

6. Στίψε με τα χέρια σου το μουσκεμένο ψωμί και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτύπησε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα και καλή όρεξη!



Σχόλια