70 μοντέλα καταγγέλουν πως οδηγούνται στην ανορεξία


Τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκεί η βιομηχανία της μόδας για να χάσουν βάρος, καταγγέλλουν δεκάδες μοντέλα λίγες ημέρες πριν την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Σε επιστολή, την οποία υπογράφουν περίπου 70 μοντέλα, η Model Alliance, μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των μοντέλων με έδρα τη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει «το σοβαρό πρόβλημα υγείας» που μπορεί να προκύψει από τις «ανθυγιεινές πρακτικές ελέγχου του βάρους» και την υπερβολική, συχνά, απώλεια κιλών που απαιτούν.

Η οργάνωση Model Alliance επικαλείται μια πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Runway Research, που καταδεικνύει ότι 81% των μοντέλων που ερωτήθηκαν θεωρήθηκαν «λιποβαρή». Επιπλέον, από το 62% των ερωτηθεισών ζητήθηκε από το πρακτορείο τους να χάσουν βάρος. Περίπου το 71% δήλωσε ότι βρισκόταν σε δίαιτα, ενώ άνω του 50% παραδέχτηκε ότι παρέλειψε γεύματα ή έμεινε νηστικό.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία, λοιπόν, στην επιστολή καλείται ο χώρος της μόδας να «δεσμευτεί σοβαρά στο να προάγει την υγεία και την διαφορετικότητα» κατά τις επιδείξεις ενώ η οργάνωση υπόσχεται να «αναγνωρίσει τους υπεύθυνους της βιομηχανίας που ανταποκρίνονται στην πρόκληση».



Σχόλια