Υποψήφιος για Όσκαρ ο «Αστακός»

Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου είναι υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «The Lobster», όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Μετά από μια πορεία που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Καννών του 2015 και τη βράβευσή της με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, την έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής, τη διάκρισή της στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για το σενάριό της και την επισήμανσή της, η ταινία «The Lobster» φτάνει και στα Όσκαρ, διεκδικώντας ακόμα ένα τρόπαιο.Συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Βρετανίας, η ταινία είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μοναχικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο.
Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, όπου ζουν οι μοναχικοί, κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες.
Την κούρσα των υποψηφιοτήτων οδηγεί -όπως αναμενόταν- η ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ «La La Land», η οποία συγκέντρωσε συνολικά 14 υποψηφιότητες, ενώ έχει δύο υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία, εκείνη του καλύτερου τραγουδιού. Η ταινία του 32χρονου δημιουργού θα διεκδικήσει -μεταξύ άλλων- το βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερων Α΄ ρόλων, για άνδρα και για γυναίκα.
Με 8 υποψηφιότητες ακολουθούν το «Arrival» του Ντενί Βιλνέβ και το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, ενώ ο Μελ Γκίμπσον επανέρχεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ με το «Hacksaw Ridge» που είναι υποψήφιο σε 6 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης σκηνοθεσίας. Σε 6 κατηγορίες θα διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο η ταινία «Lion», με την Νικόλ Κίντμαν να είναι υποψήφια για πρώτη φορά στην κατηγορία Β' γυναικείου ρόλου, όπως επίσης και το «Manchester by the Sea» του Κένεθ Λόνεργκαν.

Όσκαρ διεκδικεί η Ελληνίδα φοιτήτρια Δάφνη Ματζιαράκη
Η Δάφνη Ματζιαράκη, Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, είναι επίσης υποψήφια για Όσκαρ, στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με το «4.1 Miles».
Η δημιουργία της Δάφνης Ματζιαράκη αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός καπετάνιου των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου, στην προσπάθειά του να σώσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν την απόσταση ανάμεσα στα παράλια της Τουρκίας και της Ελλάδας με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Ξεκινώντας μια θριαμβευτική πορεία, από τη διάκριση με το σπουδαστικό Όσκαρ το Σεπτέμβριο του 2016 και τη φεστιβαλική του πορεία, το φιλμ βρίσκεται τώρα ανάμεσα στις 10 ταινίες μικρού μήκους απ' όλον τον κόσμο που θα διεκδικήσουν μια θέση στην τελική πεντάδα της κατηγορίας του Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τη δημιουργό του, αλλά και το προσφυγικό ως ένα από τα κρίσιμα θέματα παγκοσμίως.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Τζίμι Κίμελ.


Σχόλια