Τρόμος στην Τουρκία: 38 νεκροί, 155 τραυματίες (φωτο)


Δύο εκρήξεις, μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο ξανά στην Κωνσταντινούπολη, κοστίζοντας τη ζωή 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 155, σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό.


Η διπλή επίθεση έγινε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και αμέσως μετά με βομβιστή καμικάζι, έξω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο Vodafone Arena της Μπεσίκτας. Το ένα «χτύπημα» έγινε ακριβώς έξω από το γήπεδο και το άλλο δίπλα σε αυτό, στο πάρκο Ματζκά.



Από τους 38 νεκρούς, οι 30 είναι αστυνομικοί, οι 7 πολίτες, ενώ η ταυτότητα ενός θύματος δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.


«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή. Παράλληλα ο Σόιλου τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποθαρρύνουν τους Τούρκους, αλλά αντίθετα τους φέρνουν πιο κοντά ως έθνος. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ ανακοίνωσε ότι από τους 155 τραυματίες που νοσηλεύονται, οι 14 βρίσκονται στην εντατική.




Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά 45 δευτερόλεπτα μετά από το «χτύπημα» με το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν, με βάση τις αποδείξεις που προέκυψαν από το όχημα.


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν όχημα που μετέφερε αστυνομικούς, την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο, με τους φιλάθλους να έχουν φύγει ήδη έπειτα από την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης της Μπεσίκτας με την Μπουρσασπόρ.



Η Κυριακή κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ ο Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Καζακστάν. 



Ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη την ώρα των εκρήξεων. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, με στόχο τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.






Σχόλια