Απιστία: Πρέπει να την ομολογήσεις;



Η απιστία είναι, σύμφωνα με τις έρευνες, η μεγαλύτερη αφορμή για τη διάλυση μιας σχέσης. Το πλήγμα που βιώνει ο απατημένος σύντροφος είναι ανεπανόρθωτο και δύσκολα μπορεί να επουλωθεί. Οι ανθρώπινες σχέσεις όμως είναι πολύπλοκες και τις περισσότερες φορές οι λόγοι που την προκαλούν είναι βαθύτεροι και συνήθως βαρύνουν και τις δύο πλευρές.



Οι αιτίες

Οι αιτίες που οδηγούν κάποιον σε εξωσυζυγικές περιπέτειες είναι τις περισσότερες φορές άσχετες με τα αισθήματα που τρέφει για το έτερον του ήμισυ.

Μια μακροχρόνια σχέση κατά περιόδους βαλτώνει. Το άγνωστο και το απαγορευμένο είναι πάντα δελεαστικά και λειτουργούν ως αντίδοτα στη ρουτίνα. Ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όπως λένε οι επιστήμονες, και μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε ζωντανοί.

Οι κρίσεις ηλικίας και η χαμηλή αυτοεκτίμηση επίσης κάνουν τους ανθρώπους να ζητούν επιβεβαίωση. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες θέλουν να νιώθουν επιθυμητοί και το ενδιαφέρον του μόνιμου συντρόφου τους δεν τους καλύπτει απόλυτα.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές η απιστία είναι ένδειξη πως η σχέση έχει πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως ή επικοινωνίας, οπότε οι σύντροφοι προσπαθούν να καλύψουν τις βαθύτερες ανάγκες τους μέσω τρίτων.

Μπορεί μάλιστα η σχέση που θα συνάψουν να μην καταλήξει σε σεξουαλική συνεύρεση, οπότε μιλάμε για την περίπτωση της «συναισθηματικής απιστίας», όπως ονομάζεται. Το βασικό αίτημα που κρύβεται πίσω από την πράξη τους είναι να καλύψουν τη μοναξιά τους. Συνήθως, σ' αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι μοιράζονται με το τρίτο πρόσωπο ανησυχίες ή κι επιθυμίες που νιώθουν πια ότι δεν μπορεί να ακούσει ο σύντροφός τους. Η σύγχρονη ζωή έχει καταιγιστικούς ρυθμούς και συχνά μέσα στην ασφάλεια που μας δίνει μια σχέση ξεχνάμε ότι ο άλλος δεν είναι εκεί μόνο για να μας καλύπτει ανάγκες, αλλά κυρίως επειδή έχει την επιθυμία να ζει και να μοιράζεται τη ζωή του μαζί μας.

Τέλος, μια αρκετά συνηθισμένη αιτία όσων απιστούν, σύμφωνα με μελέτες, είναι η οικονομική εξάρτηση , που προκαλεί έντονη ανασφάλεια και μια αίσθηση υποτέλειας.


Ποιοι είναι οι πιο επιρρεπείς

Μπορεί σε παλιότερες εποχές οι άντρες να θεωρούνταν πιο άπιστοι, όμως οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι γυναίκες φαίνεται πως είναι περισσότερο επιρρεπείς στην απιστία. Κυρίως επειδή τους είναι δύσκολο να τελειώσουν μια σχέση που υπολειτουργεί. Αν μάλιστα έχουν οικογένεια και παιδιά, η απόφαση μιας οριστικής ρήξης βαραίνει μέσα τους και σπανίως την επιλέγουν.

Πολλοί πιστεύουν πως οι άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα που είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά απιστούν συχνότερα. Αυτό δεν ισχύει. Ο λόγος είναι απλός: Τα άτομα αυτά μπορεί μεν να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όμως αυτό από μόνο του είναι ανανεωτικό. Η συναναστροφή με καινούργια πρόσωπα, ακόμα και του ίδιου φύλου, λειτουργεί αναζωογονητικά και συνήθως δεν αποκτάει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι πιο πιθανόν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους ζωή ή δεν έχουν αυτόνομη κοινωνική ζωή, να αναζητήσουν μια περιπέτεια ερωτικής φύσεως.


Πρέπει να ομολογείται η απιστία;

Μπορεί να νομίζουμε ότι η ειλικρίνεια είναι το πιο σημαντικό σε μια σχέση, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, αν τελικά αποφασίσετε να προβείτε σε αποκαλύψεις.

Το πρώτο στάδιο που περνάει ο απατημένος είναι ο θυμός και η οργή. Εδώ μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις και βίαια ξεσπάσματα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δείξετε κατανόηση.

Στο δεύτερο στάδιο οι σχέσεις εξομαλύνονται μεν, αλλά το ερωτικό στοιχείο δεν επανέρχεται άμεσα. Ο απατημένος σύντροφος συνέρχεται από το πρώτο σοκ, αλλά απομακρύνεται, γιατί αισθάνεται ευάλωτος. Προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί, να ξαναβρεί φίλους, ακόμα και να φλερτάρει.

Πρέπει να περάσει αρκετό διάστημα, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, για να μπορέσει το ζευγάρι να συζητήσει ουσιαστικά και να δει με καθαρή ματιά τα προβλήματά του. 


Τι λάθη είχε κάνει ο/η απατημένος;

Πάντως, αν έχετε υποστεί την προδοσία μιας απιστίας, καλό είναι να διερευνήσετε τι πραγματικά δεν πάει καλά στη σχέση σας, να αναλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες και να μην καταναλώνεστε σε κατηγορίες, που αργότερα ίσως θέλετε να ξεχάσετε. Σκεφτείτε μήπως έχετε παραμελήσει τον σύντροφό σας. Μήπως έχετε βρεθεί κι εσείς σε ανάλογη θέση; Η μήπως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και το γεγονός της απιστίας είναι μια αφορμή να κλείσετε ένα κεφάλαιο της ζωής σας και να αλλάξετε σελίδα;

Αν είστε αυτός που έχει διαπράξει την απιστία, αναλογιστείτε, αν όντως η πράξη σας έχει ιδιαίτερη σημασία, πριν ταράξετε τον σύντροφό σας. Μερικές φορές προσπαθώντας να απαλλαγούμε από τις ενοχές μας, επικαλούμαστε ότι η αλήθεια είναι η μέγιστη αρετή και προκαλούμε μεγάλο πόνο σ’ όσους αγαπάμε. Αν πραγματικά η περιπέτεια σας ήταν απλώς ένα ατόπημα, μείνετε με τον εαυτό σας και αντιμετωπίστε την κατάσταση, χωρίς να αναστατώσετε κανέναν. Αν όμως είστε μπλεγμένοι σε παράλληλες ιστορίες, βρείτε το κουράγιο να πείτε την αλήθεια. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», και το πιθανότερο είναι πως γρήγορα όλα θα αποκαλυφθούν. Η προδοσία που θα βιώσει ο σύντροφός σας τότε θα είναι πολύ χειρότερη από την απιστία σας, οπότε καλύτερα να φερθείτε με εντιμότητα.


Και μετά την απιστία τι;

Αν τελικά αποφασίσετε να σώσετε τη σχέση σας, μετά από μια απιστία, τότε, σε όποια πλευρά κι αν ανήκετε, πρέπει να ξεχάσετε το γεγονός και να επικεντρωθείτε στα προβλήματα που σας έφεραν σ’ αυτό το σημείο. Αν έχετε απατηθεί είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τη σκέψη του αγαπημένου σας με κάποιον άλλον, αλλά δεν έχει νόημα να επανέρχεστε στο θέμα, να γίνεστε καχύποπτοι με καθετί, γιατί έτσι δεν πρόκειται να επουλώσετε την πληγή και να προχωρήσετε παρακάτω. Αν πάλι εσείς είστε ο « άπιστος» της υπόθεσης, πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή , προκείμενου να κερδίσετε εκ νέου την εμπιστοσύνη του άλλου σας μισού. Καλό πάντως είναι να κρατήσετε έξω από αυτή την ιστορία τους φίλους, την οικογένεια και τον περίγυρό σας, γιατί τα πράγματα περιπλέκονται. Αν μάλιστα αποφασίσετε να δώσετε ακόμα μια ευκαιρία στη σχέση σας, η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος , δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η σχέση δεν είναι ποτέ ίδια μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Πρέπει να την ξαναχτίσετε από την αρχή κι αυτό απαιτεί μεγάλη υπομονή και θυσίες. Όμως τώρα έχετε μια μεγάλη ευκαιρία: με περισσότερη ωριμότητα και γνωρίζοντας πλέον τι είναι σημαντικό για εσάς και το σύντροφό σας μπορείτε να βάλετε τα θεμέλια για μια σχέση ζωής, που θα στηρίζεται στην αλληλοκατανόηση και την αγάπη.

Πηγή - bovary.gr


Σχόλια