Κοτόπουλο με μανιτάρια και μαυροδάφνη από τον Άκη



Συστατικά
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο με δέρμα, κομμένα στα 2
2 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. μαυροδάφνη
250 γρ. ζωμό κοτόπουλο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό


Για το σερβίρισμα
Ρύζι μπασμάτι


Εκτέλεση
Σκουπίζουμε καλά τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο σε 2 δόσεις μέχρι να πάρουν τα στήθη καλό χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αφαιρούμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και τα κρατάμε ζεστά.
Αφαιρούμε όλο το λίπος από το τηγάνι εκτός από 1 κ.σ. και σε αυτό σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
Αφήνουμε στο τηγάνι μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.
Προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου, μαζί με το κοτόπουλο και ό,τι ζουμιά έχουν μείνει στο πιάτο. Σκεπάζουμε, σιγοβράζουμε και γυρίζουμε μια φορά το κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτεί.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να "πιεί τα ζουμιά της". Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σιγά-σιγά, ανακατεύοντας ελαφρά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα, ρύζι μπασμάτι και μαϊντανό.

* Από τον Άκη Πετρετζίκη


Σχόλια