Κέικ αναποδογυριστό με καραμελωμένο ανανά - Από την Αργυρώ


Υλικά
-Για τον καραμελωμένο ανανά
1 συσκευασία ανανά σε φέτες στο χυμό του
70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
220 γρ. μαύρη ζάχαρη ή μισή μισή μαύρη λευκή

-Για το κέικ
70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
100 γρ. χυμό ανανά
1 βανίλια
ξύσμα από 2 λάιμ ή 1 λεμόνι
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μονό του κοσκινισμένο
αλάτι 2-3 πρέζες
λίγα κερασάκια γλασέ για γαρνίρισμα

-Γρήγορο παγωτό καρύδα
1 συσκευασία γάλα καρύδας
4 κ.σ. καρύδα τριμμένη (ινδοκάρυδο)
150 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
4 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση
Αλείφουμε με 2 κουταλιές μαργαρίνη με βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι στρογγυλό ή φόρμα δαχτυλίδι με 25 εκ. διάμετρο.
Στραγγίζουμε τον ανανά σε χαρτί κουζίνας. Κρατάμε το χυμό. Θα χρησιμοποιήσουμε 100 γρ. χυμό ανανά.

-Για την καραμέλα
Σε τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή να μη βράσει!
Στο καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε παντού φέτες ανανά να καλυφθεί όλη η βάση του (από την συσκευασία θα περισσέψουν 3 φέτες). Αν χρειάζεται κόβουμε μερικά κομμάτια για να ντύσουμε όλο το ταψάκι. Αν θέλουμε, βάζουμε μισές φέτες ανανά ολόγυρα στα τοιχώματα του ταψιού.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη μαύρη ζάχαρη.

-Για το κέικ
Σε μπολ βάζουμε τη μαλακή μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό, τη βανίλια και το ξύσμα. Σε αυτή τη φάση η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει τελείως.
Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα. Περιχύνουμε το ταψί με τον ανανά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35'.
Αφήνουμε να σταθεί για 10' και όσο ακόμα είναι χλιαρό και η καραμέλα ρευστή, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το κέικ μοιάζει σιροπιαστό και ποτίζει από την καραμέλα ανανά και το χυμό της σάρκας του φρούτου.
Σερβίρουμε με παγωτό.

-Για το γρήγορο παγωτό καρύδα
Παγώνουμε στην κατάψυξη το γάλα καρύδας για 1 ώρα να σφίξει.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αν το γάλα καρύδας είναι πολύ παγωμένο το παγωτό σφίγγει αμέσως και σερβίρεται κατευθείαν.

Αλλιώς το βάζουμε κατάψυξη και όταν σφίξει, το ξαναχτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει. Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο αφράτο και με λιγότερους κρυστάλλους θα βγει το παγωτό.


Σχόλια