Οριστικό λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών - Στο δρόμο οι εργαζόμενοι


Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκε η Ηλεκτρονική Αθηνών, σύμφωνα με την απόφαση 267/13-4-2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό από αύριο τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την Ηλεκτρονική Αθηνών, ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

"Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία".

Τα προβλήματα για την αλυσίδα ξεκίνησαν κατά την εποχή που πραγματοποίησε ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σερβία, μια προσπάθεια που κόστισε σε χρήμα και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το αντίθετο, σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική που ακολούθησαν μεγάλες ξένες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η εταιρεία βαρύνεται από συσσωρευμένες ζημιές και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Ο επικεφαλής της "Ηλεκτρονική" Γιάννης Στρούτσης είχε από τότε εκπονήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους, αναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων σε σειρά καταστημάτων, μείωση του κόστους προσωπικού, διακοπή της λειτουργίας σημείων πώλησης και ανακαίνισης άλλων. Παράλληλα είχε συμφωνήσει για την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της "Ηλεκτρονική" και την κεφαλαιακή της ενίσχυση, μέσω sale and lease back ακινήτων της και ΑΜΚ, δεσμευόμενος να καταβάλει προσωπικά κεφάλαια.

Ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, όμως, διαρκώς μεγάλωνε. Η ένταξη της Ελλάδας σε μηχανισμό στήριξης και η εποχή των μνημονίων που μόλις άρχιζε, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Παρά τα προσωπικά κεφάλαια της οικογένειας Στρούτζη και τις αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατηθεί "ζωντανή" η Ηλεκτρονική, η ραγδαία υποχώρηση της αγοράς (έχει "χαθεί" σχεδόν το -50% των πωλήσεων του κλάδου από το 2007) και το περυσινό χτύπημα των capital controls – σε συνδυασμό με την πολιτική πιστώσεων ορισμένων προμηθευτών - φαίνεται πως αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα για τον ελληνικό όμιλο που πλέον κηρύχθηκε σε καθεστώς πτώχευσης.

σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό (1/7/2014 – 30/06/2015), η εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 67 εκατ. ευρώ (από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα) και ζημιογόνο λειτουργικό αποτέλεσμα 3 εκατ. ευρώ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια και σύνολο υποχρεώσεών 88 εκατ. ευρώ. Η Ηλεκτρονική είχε σε λειτουργία 41 περίπου καταστήματα πανελλαδικά και 3 καταστήματα στην Κύπρο, ενώ απασχολούσε 450 εργαζομένους.



ΠΗΓΗ - capital.gr


Σχόλια