Σαρακοστιανό παστίτσιο με μανιτάρια




Υλικά
500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή πένες
2 φλ. + 1 φλ.  φρυγανιά τριμμένη 
Για τη σάλτσα μανιταριών:
1 κ. μανιτάρια λευκά, πολύ φρέσκα
1 φλ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
800 ml γάλα ή γάλα σόγιας 
3 κ.σ.  μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ.  άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. τυρί τριμμένο, αν θέλουμε
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ: 
1.200 ml  γάλα σόγιας ή αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο ή από βρώμη)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά: μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο) 


Εκτέλεση
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, χωρίζουμε το πόδι από το καπελάκι και τα κόβουμε σε φετούλες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι. Σβήνουμε  με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για  5 -10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα τον άνηθο και τον μαϊντανό. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα μανιταριών. Προσθέτουμε και το τυρί αν θέλουμε. Προθερμαίνουμε το  φούρνο στους 180ο C. 
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινα κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα ή το γάλα σόγιας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με  τον αβγοδάρτη μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε αυτήν τη φάση προσθέτουμε και το τυρί αν θέλουμε, καθώς και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε μ' ένα φλιτζάνι φρυγανιά. Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει 20' πριν το κόψουμε σε κομμάτια, για να μην διαλυθεί.

Πηγή: athinorama.gr



Σχόλια