Έλαιο Argan: To θαύμα της Κοσμετολογίας


Οι μαροκινοί το αποκαλούν «Υγρό Θεό» ή «υγρό χρυσάφι» της ερήμου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις για το δέρμα και τα μαλλιά. Το έλαιο Argan παράγεται από τους πυρήνες του ομώνυμου δένδρου, που ευδοκιμεί κυρίως στο Μαρόκο. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τις θρεπτικές, καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Γνωστό για την ισχυρή επανορθωτική και αντιγηραντική του δράση, το Argan Oil αποτελεί μυστικό ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Οι γυναίκες της περιοχής το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκασμένου δέρματος, αλλά και για την καταπολέμηση των ρυτίδων. 


Η πιο σπουδαία δράση του Argan Oil είναι η αντιγηραντική του δύναμη, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών επιλέγουν να προσθέσουν το θαυματουργό αυτό έλαιο στις συνθέσεις τους, καθιστώντας το συγκεκριμένο λάδι το... greatest hit της Κοσμετολογίας.

Tο έλαιο Argan εξάγεται από το κουκούτσι των καρπών του δένδρου Argan (Argania spinosa), που ευδοκιμεί στο Μαρόκο. Είναι πολύτιμο για θρεπτικές και ιατρικές εφαρμογές, αλλά κυρίως, για τη χρήση του στην Κοσμετολογία όπου θεωρείται πολύτιμο τόσο για τις εξαιρετικές του ιδιότητες όσο και για τη σπανιότητά του. 


Σήμερα η Argania spinosa καλλιεργείται συστηματικά σε μεγάλες εκτάσεις και οι καρποί της συλλέγονται μηχανικά. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, μάλιστα, επιδοτεί την καλλιέργεια του συγκεκριμένου δένδρου.
Το καλλυντικό λάδι παράγεται από ακαβούρδιστα κουκούτσια καρπών της Argania, ενώ από τα καβουρδισμένα κουκούτσια παράγεται με έκθλιψη το μαγειρικό λάδι.

Το δένδρο αναπτύσσεται στην ημιερημική ζώνη της Σαχάρας αν και κάποτε κάλυπτε όλη τη Βόρειο Αφρική. Σήμερα προστατεύεται από την UNESCO, ως παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Πρόκειται για έναν αειθαλή αγκαθωτό θάμνο με διάρκεια ζωής 150-200 χρόνια, που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. 

Η παραγωγή του ελαίου Αrgan, που γίνεται κατά κύριο λόγο με παραδοσιακές μεθόδους, είναι μια μακρά διαδικασία. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι και λέγεται ότι για να παραχθεί ένα λίτρο λαδιού χρειάζονται 20 ώρες δουλειάς.

Πού οφείλει όμως την αποτελεσματικότητά του το έλαιο Argan; Το μυστικό φαίνεται ότι κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (80%). Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δεκαπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σε σχέση με το ελαιόλαδο, ενώ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, σκουαλένιο, φαινόλες και καροτένια, που δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. 

Από πλευράς κοσμετολογικών ιδιοτήτων, πρόκειται για ένα έλαιο με απαλή, μη λιπαρή υφή, με ελαφρύ άρωμα που θυμίζει καρύδι. Απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία UV, καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει την ανάπτυξη ρυτίδων. Η αντιφλεγμονώδης δράση του το κάνει ιδανικό για την ανακούφιση από την ακμή, ενώ ελαχιστοποιεί τον πόνο και τα σημάδια από τα εγκαύματα και τις εκδορές.


Οι ιδιότητες του ελαίου Argan
Aντιρυτιδικό
Αντιοξειδωτικό
Ανανεώνει τα κύτταρα
Μειώνει το βάθος των ουλών
Ανακουφίζει στα εκζέματα
Κατά της νεανικής ακμής
Ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος
Ενυδατώνει σε βάθος
Χρησιμοποιείται κατά των ραγάδων
Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
Δυναμώνει τα μαλλιά και δίνει λάμψη στην τρίχα
Θρέφει τις σπασμένες άκρες των μαλλιών
Ανακουφίζει από τη φαγούρα
Ενισχύει τα αδύναμα νύχια
Επουλώνει από τα εγκαύματα


Με πληροφορίες από healthyme.gr


Σχόλια