UNICEF: 1 στα 3 παιδιά της Συρίας έχει μεγαλώσει γνωρίζοντας μόνο βία


Περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας - το 1 στα 3 από όλα τα παιδιά στη Συρία - έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από πέντε χρόνια, με τις ζωές τους να καθορίζονται από τη βία, το φόβο και τον εκτοπισμό, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 306.000 παιδιά που γεννήθηκαν ως πρόσφυγες από το 2011.

Συνολικά, η UNICEF εκτιμά ότι περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά - πάνω από το 80% του παιδικού πληθυσμού της Συρίας - πλήττονται τώρα από τη σύγκρουση, είτε στο εσωτερικό της χώρας ή ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.


«Στη Συρία, η βία έχει γίνει κοινός τόπος, φθάνοντας σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, πάρκα, παιδικές χαρές και χώρους λατρείας,» δήλωσε ο Δρ. Peter Salama, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Σχεδόν 7 εκατομμύρια παιδιά ζουν στη φτώχεια, που κάνει την παιδική τους ηλικία μια περίοδο απώλειας και στερήσεων.»


Σύμφωνα με την έκθεση «No Place for Children» (Κανένας Τόπος για Παιδιά), η UNICEF επιβεβαίωσε σχεδόν 1.500 σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος των παιδιών το 2015. Πάνω από το 60% αυτών των παραβιάσεων ήταν περιπτώσεις θανάτων και ακρωτηριασμών, ως αποτέλεσμα εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές. Περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτά τα παιδιά σκοτώθηκαν ενώ ήταν στο σχολείο ή στο δρόμο προς ή από το σχολείο.

Στις γειτονικές χώρες της Συρίας, ο αριθμός των προσφύγων είναι σήμερα σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2012. Οι μισοί από όλους τους πρόσφυγες είναι παιδιά. Περισσότερα από 15.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά έχουν διασχίσει τα σύνορα της Συρίας.

«Πέντε χρόνια μέσα στον πόλεμο, εκατομμύρια παιδιά έχουν μεγαλώσει πολύ γρήγορα και πολύ νωρίς για την ηλικία τους», δήλωσε ο Salama. «Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, τα παιδιά μάχονται σε ένα πόλεμο ενηλίκων, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το σχολείο, και πολλά εξαναγκάζονται να εργαστούν, ενώ τα κορίτσια παντρεύονται νωρίς.»

Στα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης, τα περισσότερα παιδιά που στρατολογήθηκαν από ένοπλες δυνάμεις και ομάδες ήταν αγόρια μεταξύ 15 και 17 ετών, και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε ρόλους υποστήριξης μακριά από την πρώτη γραμμή. Ωστόσο, από το 2014, όλα τα μέρη της σύγκρουσης έχουν στρατολογήσει παιδιά σε πολύ μικρότερες ηλικίες - ακόμη και από τα επτά τους χρόνια - και συχνά χωρίς γονική συναίνεση.

Πάνω από τις μισές από τις εξακριβωμένες από τη UNICEF περιπτώσεις παιδιών που στρατεύθηκαν το 2015, ήταν κάτω των 15 ετών, σε σύγκριση με λιγότερο από 20% το 2014. Αυτά τα παιδιά λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση και συμμετέχουν στις μάχες, ή αναλαμβάνουν επικίνδυνους για τη ζωή τους ρόλους στην πρώτη γραμμή των μαχών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και συντήρησης όπλων, της επάνδρωσης σημείων ελέγχου, καθώς και τη φροντίδα και απομάκρυνση των τραυματιών πολέμου. Τα μέρη της σύγκρουσης, χρησιμοποιούν παιδιά για να σκοτώσουν, μεταξύ άλλων και ως εκτελεστές ή ελεύθεροι σκοπευτές.

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της σύγκρουσης είναι η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά. Τα ποσοστά φοίτησης στο σχολείο στο εσωτερικό της Συρίας έχουν καταβαραθρωθεί. Η UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 2,1 εκατομμύρια παιδιά στο εσωτερικό της Συρίας, και 700.000 στις γειτονικές χώρες, είναι εκτός σχολείου.


Σχόλια