Ο πιο ζεστός Φεβρουάριος της δεκαετίας

Μια ιδιότυπη άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο


Οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν έως και κατά 5,8°C υψηλότερες από τις αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το πεντάμηνο Οκτώβριος 2015 - Φεβρουάριος 2016 οι βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και στην Κρήτη ήταν σημαντικά περιορισμένες. Η ανησυχία για τα υδατικά αποθέματα -κυρίως των νησιών- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφώνεται, ενώ οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, ειδικά των ελαιόδεντρων στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μήνας που παρήλθε ήταν ο θερμότερος Φεβρουάριος της δεκαετίας για τη χώρα μας, με τις περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα συνήθη.
Την τελευταία ημέρα του μήνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, το φράγμα των 30°C «έσπασε» στον Αλικιανό Χανίων, όπου κατεγράφη θερμοκρασία 30,5°C.
«Στο Θησείο, όπου έχουμε την παλαιότερη βάση δεδομένων, η μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 18,9°C, υπερβαίνοντας κατά 5 βαθμούς της κλίμακας την κλιματική τιμή των ετών 1961-1990. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ήταν η υψηλότερη μέση τιμή για Φεβρουάριο στην Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια», εξηγεί ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.


Σχόλια