H πόλη με το 1 εκατ. τριαντάφυλλα


Μια πανέμορφη, πλούσια και βιομηχανική πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας, περιγράφει στο fortunegreece ο πολεμικός ανταποκριτής του Mega Σωτήρης Δανέζης. Το Ντονέτσκ είναι παγκόσμια γνωστό ως η πόλη με το ένα εκατομμύριο τριαντάφυλλα.


Γράφει ο Σωτήρης Δανέζης:


Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κριμαία και το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας με έντονο φιλορωσικό στοιχείο, κυρίως στα βιομηχανικά και οικονομικά κέντρα της Ανατολής. Στο Ντονέτσκ πριν από ένα μήνα δεν θα ξεστόμιζε κανείς τη λέξη «δημοψήφισμα», μια λέξη που έγινε το βασικό σύνθημα της χθεσινής ογκώδους διαδήλωσης, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 5.000 φιλορώσοι.

Θέλουν να πάνε στη Ρωσία
Οι συγκεντρωμένοι φέρονταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας. Απαιτούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Πάβελ Γκουμπάρεφ,ο οποίος ήταν επικεφαλής των καταλήψεων στο τοπικό κυβερνείο, όπου οι φιλορώσοι αναρτούσαν τη ρωσική σημαία. Την περασμένη εβδομάδα αυτοδιορίστηκε κυβερνήτης της πόλης και το αποτέλεσμα ήταν να συλληφεί από την ουκρανική μυστική υπηρεσία, τη διαβόητη SBU. Οι φιλορώσοι κάτοικοι του Ντονέτσκ τον χαρακτηρίζουν σήμερα πολιτικό κρατούμενο. Στη χθεσινή κινητοποίησή τους διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, όπως λένε, από τους «επαναστάτες» του Κιέβου που «ανέτρεψαν την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα και δίχως να ρωτήσουν τον λαό της ανατολικής Ουκρανίας».




Ιαχές πολέμου στην πόλη
Στη χθεσινή μεγάλη διαδήλωση αίσθηση προκάλεσε η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, η οποία, ωστόσο, φάνηκε να κρατά ουδέτερη στάση, εμποδίζοντας την κατάληψη του κυβερνείου, αλλά χωρίς καμία διάθεση βίαιης αντίδρασης κατά των διαδηλωτών. Μάλιστα, ορισμένοι από τους άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων είχαν δέσει στις ασπίδες τους μικρές κορδέλες με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας. Όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στην πόλη λένε ότι η αστυνομία σε πολλά αστικά κέντρα της ανατολικής Ουκρανίας δέχεται ακόμη διαταγές από αξιωματικούς που διορίστηκαν από τον εκδιωχθέντα Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Πάντως, ο νέος κυβερνήτης του Ντονέτσκ Σεργκέι Ταρούτα, άνθρωπος της Τιμοσένκο, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που παράλληλα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» και με τη Μόσχα, διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση στην πόλη είναι υπό πλήρη έλεγχο. Ο Tαρούτα είναι ένας από τους Oυκρανούς ολιγάρχες που τοποθέτησε το Κίεβο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες στην περιοχή και να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με το Κρεμλίνο μέσω της «επιχειρηματικότητας».

Πλούσια, ισχυρή πόλη
Το Ντονέτσκ ιδρύθηκε το 1869 από έναν Ουαλό επιχειρηματία τον Τζον Χιουζ, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη μεταλλουργία και άνοιξε τα πρώτα ανθρακωρυχεία της περιοχής. Σήμερα, η λεγόμενη «πόλη με το ένα εκατομμύρια τριαντάφυλλα», στην περιφέρεια του Ντονμπάς, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και πλούσιο οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο στα ανατολικά της χώρας.
Μέχρι το δημοψήφισμα της Κριμαίας στις 16 Μαρτίου, το ανατολικό «μέτωπο» της Ουκρανίας θα παραμείνει θερμό. Το φιλορωσικό ποσοστό που θα καταγράψουν οι κάλπες θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τη στάση των φιλορώσων και σε άλλες πόλεις.
Για τους φανατικούς φίλους της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπήκαμε στην άνοιξη και τα τριαντάφυλλα του Ντονέτσκ είναι έτοιμα να ανθίσουν.



*O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com


Πηγή: iefimerida.gr


Σχόλια