2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έφτασαν στο ταμείο - Οι τόκοι & τα πρόστιμα


Στα ταμεία των Εφοριών δεν έφτασαν για τον Ιανουάριο τα αναμενόμενα έσοδα. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους, ποσό που αγγίζει περίπου το 1 δισ. ευρώ. 

Το πρόβλημα, όμως, για τους φορολογούμενους είναι πως πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τόκο 0,73% κάθε μήνα, με πρόστιμα που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και το 30% μετά την πάροδο διετίας, αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τον Ιανουάριο του 2014, ανήλθαν σε 962 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε 62,3 εκατ. ευρώ.

Με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 (αφορά φόρους που βεβαιώνονται από 1.1.2014 και μετά) αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.

Στο δίμηνο, πέφτει το πρώτο πρόστιμο 10%, στο χρόνο η κεραμίδα του προστίμου φτάνει το 20% και στη διετία αυξάνεται σε 30%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι  τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσοδα ύψους 266 εκατ. ευρώ, από τα οποία 61 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη.




Σχόλια