Πάτρα: Στο Μουσείο Τύπου ο Άτλαντας του αγώνα του 1821


Ο Άτλαντας του Αγώνα του 1821 είναι το νέο απόκτημα του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), που διοργανώνει και φέτος έκθεση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Εκτίθενται επίσης, ιστορικά κειμήλια που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου, όπως: Η ενυπόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη, Το ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα το 1827 με το οποίο καλείται ο Ι. Καποδίστριας να έλθει στην Ελλάδα και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, Χειρόγραφο της προσωρινής Διοίκησης σχετικό με τον όρκο των Αγωνιστών, Έντυπες υπουργικές αποφάσεις της Κυβέρνησης Ι. Καποδίστρια.

Ακόμη, εφημερίδες της εποχής 1821-1831, όπως τα «Ελληνικά Χρονικά» του 1824, «Απόλλων» της Ύδρας 1831 και ο Ερμής ο Λόγιος περιοδικό του 1817.

 Η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της Ελλάδας μέσα από γνήσια κειμήλια μιας έντονης περιόδου, καθώς επίσης να δουν μέσα από τις εφημερίδες τις αντιπαλότητες που επικρατούσαν και τα θέματα περί ελευθερίας του Τύπου.


Σχόλια