Βρετανία: Καμπάνια του Guardian κατά της κλειτοριδεκτομής



Παρόλο που ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων απαγορεύεται από το 1985, κορίτσια αφρικανικών κυρίως οικογενειών συνεχίζουν να υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή ακόμα και στο έδαφος της Βρετανίας, καταγγέλλει η εφημερίδα The Guardian, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές προκειμένου να πιέσει τον υπουργό Παιδείας να αναλάβει δράση.

«Το έθιμο παραμένει ζωντανό όχι μόνο στις χώρες τους αλλά και στη Σκοτία» λέει στην εφημερίδα η Άνελα Άνβαρ της οργάνωσης Roshni με έδρα τη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με την Σάρα ΜακΚούλοχ της οργάνωσης Agency for Culture and Change Management, πολλές οικογένειες μειονοτήτων δεν στέλνουν πια τα κορίτσια τους στο εξωτερικό αλλά καλούν ειδικευμένες «κόφτρες» σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπίρμπιγχαμ και το Μπρίστολ.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά μόνο το εξωτερικό και ότι δεν συμβαίνει εδώ. Είναι όμως πολύ συχνό» δηλώνει και η Φάτου Μπάλντεχ, θύμα της κλειτοριδεκτομής που εργάζεται σήμερα στην οργάνωση Dignity Alert Research Forum στο Εδιμβούργο.

Η κλειτοριδεκτομή, διαδεδομένη πρακτική σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέση Ανατολής, αφορά τον ακρωτηριασμό της κλειτορίδας και μέρους ή ολόκληρων των εσωτερικών και εξωτερικών χειλιών του αιδοίου.

Η βάναυση πρακτική απαγορεύεται στη Βρετανία από το 1985 και όποιος κριθεί ένοχος για τη μεταφορά παιδιών εκτός Βρετανίας προκειμένου να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 14 ετών. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι ένας συνασπισμός ιατρών και οργανώσεων, μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία ζουν 66.000 θύματα κλειτοριδεκτομής και 24.000 κορίτσια κάτω των 15 κινδυνεύουν να έχουν την ίδια κατάληξη.

Περισσότερα από 2.000 θύματα εκτιμάται ότι ζήτησαν βοήθεια από νοσοκομεία του Λονδίνου τα τελευταία τρία χρόνια.

Μέχρι τη Δευτέρα, σχεδόν 170.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει την αίτηση του Guardian
προκειμένου να δεχθεί ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκροβ να παρέμβει ενημερώνοντας τους εκπαιδευτικούς για την κλειτοριδεκτομή της Βρετανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο εξής τα νοσοκομεία θα υποχρεούνται να συλλέγουν στοιχεία για τα θύματα κλειτοριδεκτομής που τυχαίνει να περιθάλψουν.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών δέχτηκε πρόσφατα να διαθέσει 250.000 λίρες από ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαδικτυακή εκπαίδευση δασκάλων, νοσοκόμων, γιατρών και κοινωνικών λειτουργών καθώς και για την προώθηση τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας.



Σχόλια