Eθνικό πένθος στην Ουκρανία για τους 26 νεκρούς στις ολονύκτιες οδομαχίες


Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο, που έγιναν το βράδυ της Τρίτης. Ανάμεσα στους νεκρούς, εννέα αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος, της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Vesti, που δολοφονήθηκε από μασκοφόρους.

Τουλάχιστον 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.

Μετά το ναυάγιο της νυχτερινής συνάντησης προέδρου και αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar B. Κλίτσκο δήλωσε πρόθυμος το μεσημέρι της Τετάρτης να αποδεχθεί νέα πρόσκληση του Γιανουκόβιτς με τον όρο να αποσυρθεί η αστυνομία από τους δρόμους.

Η καταμέτρηση των θυμάτων συνεχίζεται και ο τραγικός απολογισμός αυξάνει διαρκώς. 


Μετά από τις τραγικές εξελίξεις, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για την Πέμπτη «όπου θα εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές» όπως ανακοίνωσε. Ανάμεσά τους, κυρώσεις σε εκείνους «που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στις φωνές που ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις, προστέθηκε κι εκείνη του Φρανσουά Ολάντ, αλλά και εκείνη του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ. Στο απέναντι «στρατόπεδο», η Ρωσία, κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουκρανία και ζήτησε από την αντιπολίτευση να σταματήσει την αιματοχυσία στο Κίεβο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε πως θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της, για να επιστρέψει η ηρεμία στην Ουκρανία.

Σχόλια