Πάτρα: Ο "γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρούς"


Την Τσικνοπέμπτη τα καρναβαλικά πληρώματα 62 & 222, για δεύτερη συνεχή χρονιά , θα αναβιώσουν το έθιμο του 'γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς'.

Αρωγοί τα πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού, μεμονωμένων 'βετεράνων του Πατρινού Καρναβαλιού', η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ''ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ” ,το παράρτημα της Ελληνικής Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου στην Πάτρα και οι χορηγοί της εκδήλωσης. 


Σύμφωνα μετον Νίκο Ε. Πολίτη, ο λαϊκός τύπος που είχε συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλον με το Καρναβάλι της Πάτρας, στα χρόνια του μεσοπολέμου, ήταν η Γιαννούλα η Κουλουρού και οι γάμοι της ήταν ο μεγαλύτερος ντόρος που γινόταν στα Καρναβάλια και συνεργούσαν σ' αυτόν εκατοντάδες Πατρινοί.

Ακολουθώντας το έθιμο, η τελετή θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταμπαχάνων (το Τάσι, εκεί που βρισκόταν το σπίτι της νύφης). Στο σημείο θα πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 18:30, όσοι θέλουν να ακολουθήσουντην πομπή, κατάλληλα ενδεδυμένοι για την περίσταση, όπου θα τους προσφερθούν κουφέτα και πίπερμαν.

Στις 19:00 και με προορισμό το μώλο της Αγίου Νικολάου, η πομπή ξεκινάει με τα μουσικά άρματα, τα νταούλια, τα προικιά και φυσικά τη Γιαννούλα. 

Φτάνοντας στο μώλο, καλωσορίζουν τον μόλις αφιχθέντα γαμπρό, πρόεδρο της Αμερικής, Woodrow Wilson. Μετά την πρώτη τους συνάντηση το ζευγάρι θα διασχίσει το κέντρο της πόλης για να δεχτεί τις ευχές των Πατρινών.


Σχόλια