Γέννησε στα 48 με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου


Την ημέρα της αγάπης, στις 14 Φεβρουαρίου, μια 48χρονη ελληνίδα – ταλαιπωρημένη από τις πολύχρονες προσπάθειες της να αποκτήσει παιδί – άκουσε το πρώτο κλάμα του μωρού της.

Εφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, με καισαρική τομή, από δικό της γενετικό υλικό και μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου.

Το πρωτοποριακό στοιχείο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η 48χρονη υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δικά της ωάρια και όχι με δανεικά, όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις ηλικίες. Επίσης, η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε με ωάριο που προήλθε από φυσικό κύκλο, χωρίς να έχει προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών.


Τι σημαίνει εξωσωματική σε φυσικό κύκλο;
Είναι η εξωσωματική χωρίς διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα, αλλά με υπερηχογραφική παρακολούθηση του κύκλου της γυναίκας. Η παρακολούθηση γίνεται μέχρι να φθάσει το ωοθυλάκιο του κύκλου στην ιδανική διάμετρο και η ορμονική μέτρηση να δείξει ότι μπορεί να ληφθεί ένα ώριμο ωάριο.


Παρόμοιο περιστατικό γυναίκας, που έχει αποκτήσει παιδί με δικό της ωάριο, στη δύση της αναπαραγωγικής της ηλικίας, έχει αναφερθεί άλλη μία φορά παγκοσμίως, στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ( IVF), Παναγιώτη Ψαθά, «Είναι η δεύτερη προσπάθεια της 48χρονης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν και την πρώτη φορά είχε επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε».

Η συνήθης διαδικασία, σε γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, σύμφωνα με τα Αμερικανικά επιστημονικά guidelines, είναι να χρησιμοποιούνται απευθείας δανεικά ωάρια, καθώς οι γυναίκες αυτών των ηλικιών, είτε δεν έχουν δικό τους γενετικό υλικό, δηλαδή ζωντανά ωάρια ή γιατί τα ωάριά τους κρίνονται ακατάλληλα. 




Με πληροφορίες απο invitromagazine.gr, medimall.gr





Σχόλια