Ο ιδιοκτήτης των Zara είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ευρώπη


O Ισπανός ιδιοκτήτης των ΖΑRA, με περιουσία 39,5 δισ. δολαρίων είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ευρώπης.


Πρόκειται για τον Ισπανό Αμ.Ορτέγκα,ιδρυτή και πρόεδρο της Inditex SA, της μητρικής εταιρείας καταστημάτων όπως τα Zara, Massimo Dutti, Bershka και Stradivarius.
Μπορεί οι συμπατριώτες του να διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους με την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, 
ο 76χρονος Ορτέγκα ωστόσο δεν φαίνεται να πτοείται από την κρίση.  Εκμεταλλευόμενος αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, κατορθώνει να αυξήσει τα κέρδη του,αναδεικνυόμενος στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ευρώπης,σύμφωνα με την λίστα του Bloomberg.

Η περιουσία του Ορτέγκα, αυξήθηκε κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας συνολικά τα 39,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι στην γενική κατάταξη, βρίσκεται μεν πίσω από τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ Χέλοου (65,4 δισ. δολάρια), τον Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς (59,7 δισ.) και τον επίσης Αμερικανό Γουόρεν Μπάφετ (45 δισ.) αλλά επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι πρώτος, ξεπερνώντας τον Σουηδό Ingvar Kamprad, ιδιοκτήτη των ΙΚΕΑ, ο οποίος είναι στην 5η θέση, με περιουσία 37,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί στην 14η θέση ο Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton Louis Vuitton) με 22,7 δις. δολάρια.


Η δύναμη του Κινέζου καταναλωτή 
Αναφερόμενος στην επιτυχημένη πορεία του Ορτέγκα, ο Χριστόδουλος Χαβιάρας, αναλυτής στην Barclays Plc στο Λονδίνο, επισημαίνει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν παίζει ρόλο αν (ο Ορτέγκα) είναι Ισπανός ή όχι. (Η εταιρεία) ξεπερνά τα ισπανικά σύνορα ούτως ή άλλως, οπότε ωφελείται  από την δύναμη του Κινέζου καταναλωτή. Μοιάζουν να έχουν ανοσία σε οποιαδήποτε κρίση».

Τα καθαρά έσοδα της Inditex- της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων παγκοσμίως- αυξήθηκαν στα 432 εκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με αναλύτρια της Societe Generale SA στο Λονδίνο, περίπου το 22% των πωλήσεων της Inditex θα προέλθει φέτος από την Ισπανία, ενώ το 45% από τις αναδυόμενες αγορές.

Η εταιρεία διατηρεί τα περισσότερα καταστήματά της- πάνω από 4300- επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στην Ασία έχει περί τα 900 και στην Λατινική Αμερική 400, ενώ από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει να λανσάρει και διαδικτυακές πωλήσεις στην Κίνα.



Σχόλια