Time: Οι δέκα καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς που πέρασε

Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις.
Το φωτογραφικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Time» συγκέντρωσε τα πιο δυνατά κλικ του 2013.


1. Το μακελειό στη Βοστώνη



Πρώτη εικόνα το μακελειό στη Βοστόνη στις 15 Απριλίου του 2013, ημέρα που ξύπνησε μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης που αιματοκύλισαν την αμερικανική μεγαλούπολη προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ, ενώ όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα το περιστατικό.


2. Τραγωδία στο Μπαγκλαντές




24 Απριλίου 2013! Οι μνήμες ακόμη νωπές από την κατάρρευση οκταόροφου κτηρίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Στη φωτογραφία σωστικά συνεργεία και πυροσβέστες επιχειρούν να εντοπίσουν και να διασώσουν επιζώντες στα ερείπια.


3. Η εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ




Η μεγαλύτερη εξέγερση των εποχών στην πλατεία Ταξίμ στην Τουρκία τον Ιούνιο. Η εν λόγω φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου με τεράστια επιτυχία και έπαιξε στα μεγαλύτερα ξένα μέσα ενημέρωσης. Από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι την «τράβηξαν» για να την κοινοποιήσουν, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό πολλοί την τύπωσαν και σε μπλουζάκια.


4. Πυρκαγιές στην Αυστραλία 




Από τα χέρια διάσημου φωτογράφου οι πυρκαγιές στην Αυστραλία τον Ιανουάριο.


5. Η ομηρία στο Ναϊρόμπι 



Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2013,  σημειώθηκε η πολύνεκρη ομηρία στο Mall της Κένυας. Η τραγωδία στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα συγκλονιστικά βίντεο και τις φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα οποία αποτυπώνουν φρικιαστικές στιγμές, ανάμεσα στους ομήρους και πολλά μικρά παιδιά, κάτω από τον τρόμο ένοπλων αδίστακτων εισβολέων.


6. Η εξέγερση στην Αίγυπτο 




Από το φακό των κορυφαίων φωτογράφων δεν θα μπορούσε να ξεφύγει φυσικά η Αίγυπτος και η «αποκαθήλωση» του Μόρσι, που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου. Το χρονικό της επανάστασης και του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο απασχόλησε και απασχολεί μέχρι και σήμερα όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο.


7. Οι φονικές καταιγίδες στις Φιλιππίνες 




Τα ακραία φυσικά φαινόμενα ελκύουν σε κάθε περίπτωση έναν επαγγελματία που δύναται να οδηγηθεί σε καλλιτεχνική κορύφωση της Τέχνης. Κάπως έτσι, συνέβη και στις φονικές καταιγίδες στις Φιλιππίνες τον Νοέμβριο. Ο τυφώνας Χαϊγιάν άφησε τουλάχιστον 5.500 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για τον πιο ισχυρό τυφώνα που έχει σημειωθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα.


8. Εν ψυχρώ εκτέλεση 




Ο φωτογράφος Emin Özmen αποτυπώνει στο φακό του την ωμότητα της βίας στη Συρία, όταν η Αλ Κάιντα εκτελεί την τέταρτη και τελευταία εν ψυχρώ εκτέλεση μέσα στην ημέρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια κατοίκων στην πόλη Aleppo.


9. Οι «πιρουέτες» του καρχαρία 




Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και η φωτογραφία του Peter van Agtmael. Η στιγμή που ο φακός απαθανατίζει καρχαρία στην ακτή του Seal Island στη Νότια Αφρική να κάνει «πιρουέτες» για να αποκτήσει τη λεία του αφήνει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό.


10. Το πορτρέτο ενός ιρακινού βετεράνου 




Το συγκινητικό πορτρέτο ενός ιρακινού βετεράνου, του Bobby Henline, που απολαμβάνει το μπάνιο του σε πισίνα ξενοδοχείου ανήκει στον David Jenkins, έναν φωτογράφο που έχει σπαταλήσει πολλά χρόνια για την κάλυψη πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.


Σχόλια