Μαγειρέματα

Γλυκόξινο χοιρινό με ρύζι μπασμάτι


Υλικά (για 4 άτομα)
2 φιλέτα ψαρονέφρι
1 γλυκιά πιπεριά κίτρινη
1 γλυκιά πιπεριά κόκκινη
1 πράσο
4 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι κόκκινο ξύδι
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. αλεύρι
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι ρύζι basmati
1 ½ κ.σ βούτυρο
2 φλιτζάνια ζωμό
2 γαρύφαλλα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160o-180οC. Πλένουμε καλά τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο, ρίχνουμε λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε προκειμένου να «κολλήσουν» τα μυρωδικά. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι που έχει ζεσταθεί και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές και σε λεπτές ροδέλες το πράσο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε την γλυκόξινη σάλτσα. Δηλαδή βάζουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ξύδι, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας για να δέσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις πιπεριές και το πράσο και ανακατεύουμε για λίγο. Δε θέλουμε να βράσουν οι πιπεριές και το πράσο διότι θα μαλακώσουν πολύ, θέλουμε απλώς να δεθούν με τη σάλτσα.
Πλένουμε το ρύζι 2-3 φορές για να φύγει το άμυλο.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι. Μετά ρίχνουμε τον ζωμό μας, δύο γαρίφαλα και μια πρέζα αλάτι και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει σε μεσαία θερμοκρασία. Αφού το ρύζι απορροφήσει τα υγρά ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από την φωτιά.
Βγάλτε το ψαρονέφρι από τον φούρνο και κόψτε το σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Σερβίρετε το ρύζι και από πάνω το κρέας και περιχύστε με τη γλυκόξινη σάλτσα.



Σχόλια