Σαν σήμερα

Γεννήθηκε ο "Βασιλιάς του ροκ εν ρολ", Έλβις Πρίσλεϊ


Ο Έλβις Άρον Πρίσλεϊ γνωστός ως "Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ" γεννήθηκε σαν σήμερα στις 8 Ιανουαρίου 1935 στο Τουπέλο του Μισισίπι. Ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών!

Γονείς του ήταν οι Βέρνον Πρίσλεϊ και Γκλάντις Λαβ Σμιθ. Ο δίδυμος αδερφός του, Τζέσι Γκάρον, πέθανε κατά τη γέννα, αφήνοντας έτσι τον Έλβις να ζήσει ως μοναχοπαίδι. Στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αδελφού του, χρησιμοποιούσε ως μεσαίο όνομα το Άρον αντί του Ααρόν που ήταν και το κανονικό.



Το 1945 απέκτησε την πρώτη του μεταχειρισμένη κιθάρα. Το 1948 η οικογένεια μετακομίζει στο Μέμφις του Τενεσί, όπου και πάλι έμειναν σε φτωχικές γειτονιές και πήγαινει στις Συνάξεις του Θεού όπου εκεί επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη μπλουζ μουσική αλλά και από την γκόσπελ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ο Πρίσλεϊ έκανε διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού, ενώ δούλεψε και σε συνεργείο.



Ξεκίνησε τραγουδώντας μουσική rockabilly για την εταιρεία Sun Studios, με πολλά κομμάτια ρυθμικής μπλουζ, γκόσπελ (gospel) και Κάντρι, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών τον οδήγησε προς την καθαρή μουσική Ροκ εν ρολ. Επιτυχία σημείωσε επίσης και με μπαλάντες αλλά και με κομμάτια κάντρι, μπλουζ, ποπ, φολκ, αγγίζοντας κάποιες στιγμές ακόμη και τη τζαζ. Χάρη στην ευέλικτη φωνή του, μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη μουσικής, πάντα με την ίδια επιτυχία.

Ιστορική στιγμή για την καριέρα και την πορεία του Έλβις στάθηκε η γνωριμία του με τον Τομ Πάρκερ, ο οποίος πήρε και τον πλήρη έλεγχο της καριέρας του.

Από το 1956 έως το 1977 κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι, εκ των οποίων τρεις φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

Eμφανίστηκε σε 33 κινηματογραφικές ταινίες που αν και δεν έτυχαν καλής υποδοχής από τους κριτικούς, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες.



Στις 24 Μαρτίου του 1958 παρουσιάστηκε κανονικά στη μονάδα του στο Φρίεντμπεργκ της Γερμανίας όπου και γνωρίζει τη 14 χρονη Πρισίλα Μπολιέ, που αργότερα παντρεύτηκε. Εννιά μήνες μετά το γάμο τους, ήρθε στον κόσμο η μοναχοκόρη τους, Λίζα Μαρί (1 Φεβρουαρίου 1968) η οποία ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της. Με την Πρισίλα χώρισαν στις 23 Φεβρουαρίου 1972 και έξι μήνες μετά το χωρισμό τους γνωρίζει τη βασίλισσα της ομορφιάς Λίντα Τόμσον αλλά η σχέση τους θα χαρακτηρίζονταν περισσότερο σαρκική παρά οτιδήποτε άλλο.

Τελευταία σύντροφός του ήταν η Τζίντζερ Όλτεν η οποία έμελλε να είναι αυτή που θα τον έβρισκε να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. 


 Μετά το θάνατό του υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Πρίσλεϊ ζει έως και σήμερα.


Σχόλια