Αντιδράσεις για την «λευκή εβδομάδα» στα σχολείαΑντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών προκάλεσε η είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκρίνει την εφαρμογή «λευκής εβδομάδας» διακοπών για τα σχολεία. Η πρόταση για διακοπές λίγων ημερών μετά την Καθαρά Δευτέρα, εξετάζεται έπειτα από πρόταση των ξενοδόχων προς τον πρωθυπουργό, με στόχο να ενισχυθεί η αγορά εσωτερικού τουρισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας Αριστοτέλης Θωμόπουλος δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ότι το μέτρο δεν θα τονώσει μόνο τα έσοδα των ξενοδοχείων, αλλά και την οικονομία τοπικών κοινωνιών. Υποσχέθηκε, δε, ότι τα ξενοδοχεία θα προχωρήσουν σε δελεαστικές προσφορές.

Της -υπό έγκριση από το υπουργείο Παιδείας- πρότασης για «λευκή εβδομάδα» προηγήθηκε διάβημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών τη χειμερινή περίοδο μέσω της θέσπισης σχετικών κινήτρων.

Η πρόταση αυτή προέβλεπε αρχικά κλείσιμο των σχολείων την περίοδο 4-7 Μαρτίου μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά το υπουργείο Παιδείας, μέσω πηγών που επικαλείται Το Βήμα, απάντησε ότι εάν κάτι τέτοιο γίνει τελικά θα είναι για δύο ημέρες και χωρίς να χαθούν μαθήματα, καθώς θα κοπούν από άλλες εκδρομές που προβλέπονται στη διάρκεια του έτους.

Κι όλα αυτά, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με κινητοποιήσεις και περιλαμβάνει δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο (ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές και επαναληπτικές αυτοδιοικητικές), κατά τις οποίες τα σχολεία θα κλείσουν από δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα για την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων).

«Μα είναι δυνατόν αυτό το υπουργείο Παιδείας, που νοιάζεται μη χαθεί ακόμη και μία ώρα μάθημα όταν πρόκειται για απεργία καθηγητών ή για κινητοποίηση μαθητών, να δέχεται να αφιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα στο... σκι;» σχολίασε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θέμης Κοτσιφάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δημόσια παιδεία.

Η χειμερινή «λευκή εβδομάδα» είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και η σχολική ανάπαυλα βοηθάει στη διοργάνωση εκδρομών στα χιόνια. Εκεί όμως, όπως λένε εκπαιδευτικοί, το σκι είναι ένα λαϊκό άθλημα και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διακοπές το καλοκαίρι όπως στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη υποδομών και αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, τις καθιστούν απαραίτητες.

«Οι διακοπές των μαθητών πρέπει να καθορίζονται από εκπαιδευτικές προτεραιότητες και όχι από τις προτεραιότητες των ξενοδόχων» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός Στράτος Στρατηγάκης. 

Εξάλλου, γονείς δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για διακοπές, καθώς κόβουν περιττές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν άλλες άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους, ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που δεν δηλώνουν συμμετοχή σε πολυήμερες εκδρομές του σχολείου ή της τάξης τους κυρίως για οικονομικούς λόγους.Σχόλια