Τι είναι η πολική δίνη που πλήττει τις ΗΠΑ – Εννέα νεκροί


Ως περιστρεφόμενη ζώνη χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες σχηματίζονται κάθε χειμώνα πάνω από το βόρειο και το νότιο πόλο και καταλαμβάνουν την τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας) και μέρος της στρατόσφαιρας (το επόμενο στρώμα της ατμόσφαιρας) περιγράφονται οι πολικές δίνες όπως αυτή που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις ΗΠΑ.


Στην περιφέρεια κάθε δίνης πνέει ένας σταθερός άνεμος, από τη δύση προς την ανατολή στην περίπτωση του βόρειου ημισφαίριου.

Περιστασιακά, όμως, η πολική δίνη της Αρκτικής εξασθενεί, αφήνοντας τον παγωμένο αέρα να κατέβει προς τα νότια. Σύμφωνα με τη NASA, η πολική δίνη έχει μετακινηθεί νότια αρκετές φορές φέτος, αν και η τελευταία φορά είναι η χειρότερη. Στο παρελθόν, η δίνη έχει κατέβει νότια και στην περιοχή της Ευρώπης φέρνοντας σοβαρή κακοκαιρία.

Σύμφωνα μάλιστα με το Scientific American
, τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα μπορούσε να γίνει πιο συχνό: λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκταση του πάγου στην Αρκτική μειώνεται τα καλοκαίρια και αφήνει έτσι περισσότερο ηλιακό φως να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Η επιπλέον θερμότητα ακτινοβολείται πίσω στην ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να διαταράξει την πολική δίνη και να τη φέρει νοτιότερα.

—Εννέα νεκροί

 Το πολικό ψύχος που επικρατεί στις ΗΠΑ έχει κοστίσει τη ζωή σε εννέα ανθρώπους μέχρι στιγμής. Όσοι κυκλοφορούν στο δρόμο κινδυνεύουν με σοβαρά κρυοπαγήματα ακόμα και μετά από έκθεση λίγων λεπτών.

Αρκετά από τα θύματα είναι άστεγοι.

Προβλήματα εντοπίζονται στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τις αερομεταφορές, αλλά και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς στο Σικάγο, τρένα που εκτελούν μεγάλα δρομολόγια κόλλησαν στις γραμμές εξαιτίας του πάγου, μένοντας ακινητοποιημένα τη νύχτα με 500 επιβάτες.

Στο Σικάγο, ο υδράργυρος έπεσε στους -17 Κελσίου, στο Ντιτρόιτ στους -18, στο Πίτσμπουργκ στους -15, στην Ουάσινγκτον στους -7 και στη Βοστώνη στους -9. Το Κλίβελαντ είδε -24 βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ ενάμιση αιώνα.

Νοτιότερα, η Ατλάντα πέρασε τη δυσκολότερη χειμωνιάτικη ημέρα των τελευταίων πέντε δεκαετιών με -14 Κελσίου, ενώ το κύμα ψύχους έφτασε, αρκετά εξασθενημένο, ακόμη και μέχρι τη Φλόριντα.



Πηγή: econews.gr


Σχόλια