Σανταντέρ: Μια «έξυπνη πόλη»


Η πόλη Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία, κοιτά με ενθουσιασμό το μέλλον. 12.000 αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί στην πόλη, πάνω σε πινακίδες, φανάρια, στο μετρό, τα λεωφορεία και μετρούν τα επίπεδα μόλυνσης, θορύβου, υγρασίας, φωτός και την κίνηση στους δρόμους.

Όλες αυτές οι πληροφορίες στέλνονται σε ένα κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος αυτόματα ρυθμίζει τα φώτα στους δρόμους, το μάζεμα των σκουπιδιών και τη στάθμευση. Μέσω smartphones οι πολίτες μπορούν να μάθουν τα πάντα.

Αυτό είναι το κέντρο ελέγχου, ο πυρήνας του συστήματος που είναι τοποθετημένο σε αυτό το εργαστήριο, στο Πανεπιστήμιο του Σανταντέρ.

Οι μηχανικοί αναπτύσσουν εδώ ακόμη ισχυρότερους αισθητήρες και συμμετοχικές εφαρμογές.

Χρησιμοποιώντας ένα smartphone, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ένα ατύχημα στην πόλη, ένα σπασμένο πεζοδρόμιο, έναν αγωγό νερού που τρέχει, ή ένα αυτοκίνητο που ενοχλεί, κατά τη στάθμευσή του.

Οι πληροφορίες μεταφέρονται στις δημοτικές αρχές, που μπορούν με αυτόν τον τρόπο να λύσουν το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν.

Αυτή η διαδραστική σχέση ανάμεσα στους πολίτες και στις διοικητικές υπηρεσίες της πόλης, είναι αυτό που ενδιαφέρει τον δήμαρχο της Σανταντέρ, Ίνιγκο ντε λα Σέρνα, ο οποίος είναι υποστηρίζει φανατικά τις νέες τεχνολογίες και θέλει να βάλει ακόμη περισσότερες εφαρμογές σε λειτουργία:

«Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα μαγαζιά της πόλης μας. Και βλέπετε ότι εδώ είναι η στάση του λεωφορείου. Kαι σε αυτή τη στάση, μπορείτε να διαπιστώσετε με ακρίβεια, τί ώρα θα φτάσουν όλα τα λεωφορεία που έρχονται στο κέντρο».

Το πρόγραμμα αυτό που μετατρέπει την Σανταντέρ σε μια από τις πιο προηγμένες πόλεις στον κόσμο, χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει το συγκεκριμένο παράδειγμα να επεκταθεί παντού. Για την ίδια τη Σανταντέρ, το πρόγραμμα είναι αντίδοτο στην οικονομική κρίση.

«Σήμερα στην Ισπανία, έχουμε πολύ υψηλή ανεργία. Αλλά στην περιοχή μας, έχουμε εταιρίες που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες αναπτύσσονται γρήγορα.

Και μπορούμε να φιλοξενήσουμε αυτές τις τεχνολογίες εδώ, γιατί υπάρχει μια αναπτυσσόμενη αγορά με διεθνές προφίλ. Και αυτό οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Σανταντέρ.

Έχοντας τη Σανταντέρ ως παράδειγμα, και άλλες έξυπνες πόλεις ξεφυτρώνουν σε όλο τον κόσμο και αρχίζουν να δημιουργούν μια αγορά, όπου επενδύονται εκατομμύρια ευρώ.



Σχόλια