Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών. Aμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.


Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεφαλονιά σήμερα, Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν, ενώ στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες ώρες δύο πλοία, το Superfast 11 και το «Ελ.Βενιζέλος», προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 11 διαθέτει 700 κλίνες και το «Ελ.Βενιζέλος» 1.300 κλίνες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Κλειστός εξαιτίας κατολισθήσεων είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου - Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης:2671027311.

Στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Μιχελάκης, αφού επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο.

«Ήρθαμε για να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις ζημιές. Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.

» Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και το γεροκομείο αλλά και διάφορες υπηρεσίες για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει. Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα».

Για τον έλεγχο των κτιρίων είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το ΤΕΕ, από την Περιφέρεια, από τον ΟΣΚ, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι.


Στην εκτίμηση ότι η δόνηση των 5,8 Ρίχτερ ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός συγκλίνουν οι σεισμολόγοι.  Επισημαίνουν ωστόσο ότι το φαινόμενο θα παρακολουθηθεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.



Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια