Πρωταθλητές Ευρώπης στην υπερφορολόγηση οι Έλληνες


Τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού. 

Τα εν λόγω στοιχεία έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με όσα υποστήριζε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή κατά την ψήφιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα δεν υπάρχει «υπερφορολόγηση» και πως οι φορολογικοί συντελεστές στη χώρα μας είναι χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης» και εξηγούν: «Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη».


Σχόλια