Το ορφανό από τη Συρία που δεν είναι ορφανό και δεν είναι από τη Συρία



Η φωτογραφία για το δράμα ενός ορφανού αγοριού από τη Συρία, που κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του κοινοποιήθηκε αμέτρητες φορές στο Facebook και το Twitter, αλλά όπως αποδεικνύεται η εικόνα ήταν ψεύτικη.

Οπως αποκάλυψε ο άνθρωπος που την τράβηξε, πρόκειται για σκηνοθετημένη φωτογραφία η οποία αποτελεί μέρος ενός πρότζεκτ. Το αγόρι στην πραγματικότητα  δεν είναι από τη Συρία ούτε είναι ορφανό, καθώς πρόκειται για τον ανιψιό του φωτογράφου. Οσο για τους τάφους είναι στην πραγματικότητα σωροί από πέτρες. 
 Η φωτογράφιση έγινε στη Σαουδική Αραβία. 

Ο φωτογράφος Αμπντούλ Αζίζ αλ Οταίμπι δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη διαστρέβλωση της εικόνας, αφού όπως λέει στο προφίλ του στο Facebook είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως πρόκειται για ψεύτικη φωτογραφία.

«Κάθε καλλιτέχνης έχει ιδέες στο μυαλό του. Ετσι κι εγώ είχα την ιδέα να κάνω ένα έργο που θα καταδεικνύει πως η αγάπη ενός παιδιού για τους γονείς του είναι αναντικατάστατη. Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλον, ακόμα και αν οι γονείς είναι νεκροί», εξήγησε για το έργο του ο φωτογράφος. Ο ίδιος εμφανίστηκε ενοχλημένος καθώς η φωτογραφία του χρησιμοποιήθηκε για προπαγάνδα, ενώ ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν θα έβαζε ένα παιδί να ποζάρει ανάμεσα σε δύο πραγματικούς τάφους.

Οταν δημοσίευσε τη φωτογραφία ο ίδιος στο Facebook είχε επισημάνει το σκεπτικό της ιδέας 
και πως πρόκειται για σκηνοθετημένη εικόνα, ενώ παράλληλα είχε ανεβάσει και μία φωτογραφία του χαμογελαστού ανιψιού του.


Σχόλια