85 άνθρωποι στον κόσμο κερδίζουν όσα ο μισός πλανήτης


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εισοδηματική ανισότητα στον πλανήτη, ενώ οι ισχυροί του κόσμου ετοιμάζονται για το World Economic Forum που ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, όσα βγάζουν οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο ισοδυναμούν με όσα βγάζει ο μισός πλανήτης!

Μιλώντας στους Financial Times, η Christine Lagarde, είπε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι «καρποί» της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας δεν μοιράζονται όπως πρέπει.

«Οσοι συμμετάσχουν στο Νταβός θα πρέπει να αναλογιστούν ότι τα κέρδη απολαμβάνονται από λίγους. Αυτό δεν αποτελεί συνταγή σταθερότητας».

Το World Economic Forum έχει ορίσει τις εισοδηματικές ανισότητες και τις επιπτώσεις που έχουν στην παγκόσμια οικονομία ως ένα από τα βασικά θέματά του για φέτος.

Και το ΔΝΤ έχει σκοπό να το θέσει συγκεκριμένα και όχι σαν μία γενική κατακραυγή: Στο στόχαστρο θα βρεθεί ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, που κατηγορείται για χαμηλούς μισθούς στις επιχειρήσεις της χώρας του αλλά και ο Ντέιβιντ Κάμερον για την εκτίναξη του πληθωρισμού στη Βρετανία.


Σχόλια