Spiegel : Eυρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς τα Σκόπια




Το πρόγραμμα ανέγερσης μνημείων που συμπεριλαμβάνει τον νεοανεγερθέντα ολόχρυσο Μέγα Αλέξανδρο ύψους 30 μέτρων και κόστους 10,5 εκατομμυρίων, προκαλεί απορίες και πλήρη αποδοκιμασία στον δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού Spiegel που χαρακτηρίζει τα Σκόπια την πιο κιτς πρωτεύουσα στην Ευρώπη.
Αναφέρει μάλιστα πως ο Εφιππος Πολεμιστής (αυτό είναι το όνομα του αγάλματος) είναι τόσο αυθεντικός όσο η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.


 «Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού. Από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», γράφει το δημοσίευμα. Το Spiegel επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «τα τοπικά ΜΜΕ σχολιάζουν τα νέα κτίρια ως «μπαρόκ» ή «νεο-κλασσικά» ενώ οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για ένα «κιτς ιστορικών προδιαγραφών».











Σχόλια