Π.Ο.Υ: Αυτομολύνονται με AIDS με στόχο επίδομα 700 ευρώ


Το επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως και η ταχύτερη ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης με υποκατάστατα της ηρωίνης είναι ο στόχος των ναρκομανών που μολύνονται με AIDS, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.



Η αναφορά αυτή κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γενικεύεται παρουσιάζοντας τους Ελληνες γενικώς να επιλέγουν να μολυνθούν, για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στην ειδική αναφορά για την Ελλάδα και τις εμπειρίες από την οικονομική κρίση, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει:

Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% μεταξύ 2007 και 2009 και επιπλέον 25% το 2010, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μία περαιτέρω αύξηση 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι απόπειρες αυτοκτονίας επίσης αυξήθηκαν, ειδικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Φόνοι και κλοπές διπλασιάστηκαν. Οι μολύνσεις με AIDS και η χρήση ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου τις μισές από αυτές τις μολύνσεις να είναι εκούσιες, προκειμένου τα άτομα να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως και να ενταχθούν ταχύτερα στα προγράμματα απεξάρτησης με υποκατάστατα. Η πορνεία επίσης είναι σε έξαρση, πιθανώς λόγω των μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών. Η πρόσβαση στην Υγεία έχει περιοριστεί, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν περικοπεί κατά περίπου 40% και εκτιμάται ότι θα χάσουν τη θέση τους 26.000 εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, μεταξύ τους 9.100 γιατροί.

Αυτές οι αρνητικές τάσεις στην Ελλάδα αποτελούν προειδοποίηση για άλλες χώρες που υφίστανται σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, μεταξύ τους την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Αποτελούν επίσης ένδειξη ότι είναι ανάγκη να βρεθούν κεφάλαια για τις κυβερνήσεις, ώστε να εξυγιανθούν οι οικονομίες χωρίς να υπονομεύονται οι ιδιαίτερα αναγκαίες επενδύσεις στην υγεία.


Παλαιότερη η «εικασία» και σε άλλη έκθεση
Ανάλογη αναφορά υπάρχει και σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 2011. Εκεί αναφέρεται ότι υπάρχει «αρκετά βάσιμη υποψία» για κάποιους ναρκομανείς που «εσκεμμένα μολύνονται με AIDS, λόγω των επιδομάτων (περίπου 1.400 ευρώ ανά δίμηνο)".



Πηγή: ethnos.gr


Σχόλια