Τι χάνουμε όταν είμαστε συνεχώς online



Όσο περισσότερο κανείς περνάει την ώρα του στο διαδίκτυο, τόσο η ζωή του στερείται από διάφορα ζωτικά πράγματα, όπως ύπνο, φίλους και παραγωγικότητα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, με τον εύγλωττο τίτλο «Τι δεν κάνουμε όσο είμαστε online».


Η μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον Σκοτ Γουόλστεν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δείχνει ότι για κάθε ώρα που ένας άνθρωπος περνάει online, εργάζεται κατά μέσο όρο 16 λεπτά λιγότερα.


Ακόμα, για κάθε μια ώρα online, κανείς χάνει επτά λεπτά ύπνου τα βράδια, ενώ περνάει 17 λεπτά λιγότερα στον «έξω» κόσμο (τον πραγματικό). Επίσης, διαπιστώνεται πως μετά το 2006, τουλάχιστον στις ΗΠΑ (αλλά κάτι ανάλογο προφανώς συμβαίνει και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες) οι άνθρωποι περνάνε συνολικά 18 λιγότερες ημέρες τον χρόνο με παρέες φίλων (δια ζώσης και όχι ηλεκτρονικές).

Όπως είπε ο Σκοτ Γουόλστεν, η νέα έρευνα αναδεικνύει τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις του διαδικτύου από την αρνητική οπτική γωνία, καθώς κάθε ώρα online αναπόφευκτα γίνεται σε βάρος κάποιας άλλης δραστηριότητας. Έτσι, για παράδειγμα, για κάθε online λεπτό οι άνθρωποι παρακολουθούν κατά μέσο όρο 0,28 λιγότερα λεπτά τηλεόραση, πράγμα που ισοδυναμεί με 16,8 λεπτά την ώρα.

Εξάλλου, όσο πιο νέος είναι ο «σέρφερ» του Ίντερνετ, τόσο λιγότερο διαβάζει τα μαθήματά του. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 15 έως 19 ετών, ο μέσος έφηβος, κυρίως εξαιτίας του «κολλήματός» στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κ.α.), για κάθε online λεπτό χάνει σχεδόν 0,3 λεπτά σχολικής μελέτης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Πολιτικής, η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη online δραστηριότητα (22,5%) και ακολουθούν σε απόσταση τα online βιντεοπαιγνίδια (9,8%).



Σχόλια