Κόσμος: Νέες κατηγορίες για μέλη της Greenpeace


Νέες κατηγορίες για «σοβαρά εγκλήματα» πρόκειται να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace καθώς οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στο εσωτερικό του πλοίου ναρκωτικές ουσίες και «ύποπτο» εξοπλισμό. Σε ανακοίνωσή της η ανακριτική επιτροπή αναφέρει: «Είναι σαφές ότι ορισμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κατηγορηθούν και για άλλα σοβαρά αδικήματα».


Tριάντα ακτιβιστές κατηγορούνται ήδη για πειρατεία, κατηγορία η οποία θα «τροποποιηθεί», σύμφωνα με τις Ρωσικές αρχές. Οι ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να ανέβουν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής με σκοπό, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, να τοποθετήσουν πανό όπου περιγράφονταν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ανακριτικής επιτροπής Βλαντιμίρ Μάρκιν, οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τα άτομα τα οποία «εμβόλισαν σκοπίμως τα σκάφη της ακτοφυλακής θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εκπροσώπων των δημόσιων αρχών». 

Κατά την έρευνα που έγινε στο Arctic Sunrise, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Μουρμάνσκ, εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες, πιθανότατα μορφίνη και όπιο, ενώ βρέθηκαν και διάφορα έγγραφα αλλά και εξοπλισμός «διττής τεχνολογίας», μέρος του οποίου «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς», πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος. Με τον όρο «διττή τεχνολογία» χαρακτηρίζεται εξοπλισμός ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς.


AV


Σχόλια