Νόμπελ Φυσικής για το «σωματίδιο του Θεού»


Στους δύο θεωρητικούς φυσικούς Πίτερ Χιγκς από τη Βρετανία και Φρανσουά Ενγκλέρ από το Βέλγιο, που ανέπτυξαν τη θεωρία για το «σωματίδιο του Θεού» τη δεκαετία του '60, απονέμεται το φετινό Νομπέλ Φυσικής.

Η ανακάλυψή τους επιβεβαιώθηκε από το πείραμα των επιστημόνων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN, στην Ελβετία, τo 2012.

Τη δεκαετία του '60, οι δύο φυσικοί είχαν αναπτύξει τη θεωρία ενός μηχανισμού που εξηγεί γιατί τα βασικά συστατικά, από τα οποία αποτελείται το σύμπαν, έχουν μάζα. 

Μέρος του μηχανισμού είναι το μποζόνιο -το οποίο πήρε το όνομά του από τον Χιγκς- επίσης γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», που ανακαλύφθηκε τελικά, το 2012.

«Το βραβείο απονέμεται για την θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόησή μας της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την ανακάλυψη του θεμελιωδούς σωματιδίου στο πείραμα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.


Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 880.000 ευρώ.

Σχόλια