Φρένο στις κατασχέσεις καταθέσεων



Φρένο στις αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά επιχειρούν να βάλουν οι τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν νέα φυγή καταθέσεων, αλλά και να επαναφέρουν την ηρεμία στους καταθέτες.

Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικά αιτήματα που, κατά περιπτώσεις, αφορούν οφειλές της τάξης των 5 και 10 ευρώ, ενώ στόχος είναι να μπει ένα όριο (π.χ. 50 ευρώ) κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» το ζήτημα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες οι οποίες μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν εκπρόσωποι των τραπεζών, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά - εκτός από το Δημόσιο- και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.

Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή το πρόστιμο για μια κλήση, η οποία πληρώθηκε μεν, αλλά εκπρόθεσμα, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση που τροφοδοτεί ανησυχία από την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.



Σχόλια