Άποψη: Χορτάσαμε Χρυσή Αυγή





Της Δώρας Κριμπά


Το πολιτικό ρεπορταζ ποτέ δεν το συμπάθησα. Ίσως επειδή είχα ταυτίσει τους πολιτικούς με όλες τις αποχρώσεις του ψέματος. Του μικρού ή του μεγάλου.



Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν ακολουθούσα μια συγκεκριμένη παραταξιακή σκέψη η οποία πέρασε από σαράντα κύματα ύστερα από τα δεινά της χώρας.  Έτυχε και σε χιλιάδες άλλους, δεν ήμουν η μόνη.

Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογές άρχισα να δίνω, πώς να το πω; Μια κάποια σημασία. Εξαιτίας της Χρυσής Αυγής.

Ποσοστό 6,92% . Βουλευτικές έδρες 18. Μάλιστα.

Οι συζητήσεις ασταμάτητες. Πριν και μετά την εκλογική διαδικασία.

Προεκλογικά η κάθοδος της Οργάνωσης μονοπωλούσε το ενδιαφέρον.

«Χρυσή Αυγή θα ψηφίσω. Να μπει στη Βουλή. Να τους μαυρίσει όλους στο ξύλο», η άποψη που επικρατούσε. Νέοι και ηλικιωμένοι την υποστήριζαν.

-Ξέρεις τι είναι Χρυσή Αυγή;

- Δεν με νοιάζει τι είναι, να ξεβρωμίσει ο τόπος θέλω.

Ερώτηση – Απάντηση που επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά.


Τότε, καταγράφηκε και μια κατηγορία που πριν είχε  googlάρει.. Κι όμως έγινε. Έτρεξε στη μηχανή αναζήτησης για την άντληση πληροφοριών. Όχι πιτσιρικάδες, όχι. Σαραντάρηδες plus.

Μετεκλογικά, άτομα νεαρής ηλικίας άρχισαν να εντάσσονται στους κόλπους της Χρυσής Αυγής. Οι οικογένειες τους ψήφιζαν κυρίως τους Γαλάζιους και τους Πράσινους. Μανάδες έτρεχαν στις συγκεντρώσεις του κόμματος για «να προσέχουν το παιδί τους», όπως έλεγαν.

Και κάπως έτσι και με το πολύ πες πες η Οργάνωση πήρε τα πάνω της. Στραβωνόταν από τα φλας της δημοσιότητας.

Σήμερα μετά τις εξελίξεις, τα όσα έχουν διαδραματιστεί και τα όσα έχουν ειπωθεί,  υπάρχουν πολίτες που αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, Χρυσή Αυγή θα ξαναψήφιζαν. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που τελικά αποδείχθηκε πως το 2012 έριξαν το φακελάκι στην κάλπη ελαφρά τη καρδία.

Δεν ήξεραν. Απελπισμένοι, απογοητευμένοι, άνεργοι, θυμωμένοι, με χαμηλότερα ή χωρίς πια εισοδήματα ψηφοφόροι.


Το θέμα εξακολουθεί να παίζει πρώτο. Καθημερινά. Με την κοινή γνώμη να έχει ενημερωθεί ακόμη και για το μενού των προφυλακισμένων Χρυσαυγιτών. 
Τρόικα, καταλήστευση περιουσίας του ελληνικού λαού έχουν μετατραπεί σε ..δεύτερες φωνές.

Θα έρθει εκείνη η στιγμή. Του  "θυμάσαι τότε που.....".

Αναμένοντας το θέμα να ξεφουσκώσει (όπως λέγεται στη δημοσιογραφική γλώσσα), γιατί θα ξεφουσκώσει, αναρωτιέμαι πως θα πορευτούμε προς τις επόμενες εκλογές. Ανενημέρωτοι ή ενημερωμένοι; Με συγκεκριμένες θέσεις ή χωρίς; 

Σεβόμενη τα πιστεύω του καθενός , θα συνεχίσω να υποστηρίζω πως σε μια Δημοκρατία όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται. Αρκεί να μην ξεφεύγουν απο τα όρια και να μην γίνονται όλοι ειδικοί επι του θέματος. Κατακριτές των πάντων, εισαγγελείς και δικαστές. 

 Όλες οι απόψεις σεβαστές. Φτάνει να μην εμποδίζουν τη Δημοκρατία των υπολοίπων.



Σχόλια