Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ ΙατρικήςΟι Αμερικανοί Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν, καθώς και ο γερμανικής καταγωγής ερευνητής Τόμας Ζίεντχοφ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ 2013 στον τομέα της ιατρικής.

«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξόχως ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 884.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την επιτροπή, η έρευνα των τριών επιστημόνων αυτών συνέβαλε να κατανοηθεί βαθύτερα το πώς τα προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς των κυττάρων προκαλούν νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές διαταραχές.

Η έρευνά τους έριξε φως στο πώς παράγεται η ινσουλίνη στον οργανισμό και απελευθερώνεται στο αίμα, στο κατάλληλο σημείο και κυρίως την κατάλληλη στιγμή, ανέφερε επίσης η Επιτροπή Νόμπελ.


Σχόλια