Κόσμος: Πουλάνε μαλλιά, μητρικό γάλα και ωάρια για να ζήσουν



Η απόγνωση  οδήγησε εκεί. Μαλλιά, μητρικό γάλα και ωάρια γίνονται πλέον μέσο επιβίωσης στην Αμερική.

Η Ειπριλ Χέιρ,  άνεργη για περισσότερο από δύο χρόνια, ήρθε αντιμέτωπη με την έξωση. Τότε θυμήθηκε τις «Μικρές κυρίες», το μυθιστόρημα που είχε διαβάσει κάποτε. «Προσπαθούσα να βρω τρόπους για να βγάλω χρήματα και θυμήθηκα την Τζο από το βιβλίο και το γεγονός ότι εκείνη είχε πουλήσει τα μαλλιά της», λέει η 35χρονη μητέρα δύο παιδιών, που τελικά εξασφάλισε 1.000 δολάρια από την 45 εκ. κόμη της.

Η Χέιρ είχε κι άλλες ιδέες. Οπως πολλές γυναίκες, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δυσκολεύονται εξαιρετικά εξαιτίας της κρίσης, αποφάσισε να πουλήσει και το μητρικό γάλα της. Δεν είναι τυχαίο πως από τις αρχές του 2011 οι λέξεις «μαλλιά», «ωάρια» ή «νεφρό» είναι ανάμεσα στις κορυφαίες στην αυτόματη συμπλήρωση του «Θέλω να πουλήσω», στην αναζήτηση στο Google.  Αν και οι Αμερικανοί μπορούν να πουλήσουν μαλλιά, μητρικό γάλα και ωάρια, η αγοραπωλησία νεφρού είναι παράνομη.

Σύμφωνα με ένα κέντρο γονιμοποίησης, που έχει γραφεία στην Ουάσιγκτον, την Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και την Πενσιλβάνια, περίπου 13.000 γυναίκες έκαναν αίτηση για δωρεά ωαρίων φέτος. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με πέρυσι. Ερευνα της κλινικής δείχνει πως η πλειονότητα (65%) έχει οικονομικό κίνητρο. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως το 54% των Αμερικανών αναφέρει ότι το εισόδημά τους ουσιαστικά δεν έχει επανέλθει έπειτα από την κρίση.

Λύσεις όπως η εύκολη απόφαση του κουρέματος, ή η πιο επώδυνη και κοπιαστική υπόθεση της δωρεάς ωαρίων- που μπορεί να αποφέρει περίπου 7.000 δολάρια για κάθε κύκλο- είναι πλέον ολοένα και πιο συχνές επιλογές των Αμερικανών που προσπαθούν να επιβιώσουν.


Πηγή: Bloomberg


Σχόλια