Τα χρέη δημιουργούν σοβαρότατες ψυχικές διαταραχές σύμφωνα με τους επιστήμονες


Για καλπάζουσα αύξηση των ψυχικών διαταραχών ενός ευρέου φάσματος - από απλά καταθλιπτικά επεισόδια και νευρώσεις μέχρι βαριές περιπτώσεις ψυχώσεων - κάνει λόγο νέα επιστημονική έρευνα, η οποία τις συνδέει με την αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία και τα χρέη των νοικοκυριών. Αιτία ποιο άλλο; Το άγχος, το στρες που υπό ακραίες συνθήκες μπορεί να πυροδοτήσει λανθάνουσες ψυχικές δομές, προσφέροντάς τους το κατάλληλο έδαφος για να ευδοκιμήσουν.

Οι άνθρωποι με χρέη, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα σε σχέση με όσους δεν χρωστάνε, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Καθώς τα κάθε είδους χρέη των νοικοκυριών αυξάνονται διεθνώς κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης και κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να αναμένεται παράλληλα και μία έξαρση των ψυχικών διαταραχών στον πληθυσμό.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Κίνγκστον, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τόμας Ρίτσαρντσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ψυχολογίας «Clinical Psychology Review», έκαναν μια συστηματική συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) όλων των έως τώρα δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα (65 σε αριθμό), οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 34.000 άτομα.

Η μελέτη έδειξε ότι λιγότερο από το 9% όσων δεν εμφάνιζαν κανένα ψυχικό πρόβλημα, δεν είχαν χρέη, ενώ πάνω από το 25% των χρεωμένων ανθρώπων είχαν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, όσοι έχουν χρέη, είναι πολύ πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη, εξάρτηση από ναρκωτικά και άλλες ουσίες, καθώς και από ψύχωση. Ακόμα, όσοι αυτοκτονούν, είναι πιθανότερο να αντιμετώπιζαν χρέη.

Ο δρ Ρίτσαρτσον επεσήμανε πως «η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο χρέος και στην ψυχική - διανοητική υγεία, αν και είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο προκαλεί ποιο. Μπορεί το χρέος να επιδεινώνει την ψυχική υγεία λόγω του στρες που προκαλεί, αλλά μπορεί επίσης οι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα να είναι πιο επιρρεπείς στη δημιουργία χρεών, λόγω π.χ. της ασταθούς απασχόλησής τους.
Δεν αποκλείεται εξάλλου η σχέση χρέους - ψυχικής υγείας να επιδρά αμφίδρομα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με κατάθλιψη ίσως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, με συνέπεια να χρεώνονται, πράγμα που, στη συνέχεια, τους βυθίζει περαιτέρω στην κατάθλιψη».

Για να ξεκαθαριστεί κι άλλο το θέμα, όπως είπε ο βρετανός ψυχολόγος, πρέπει να μελετηθεί πιο εξονυχιστικά.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια